Srbija pomogla Republici Srpskoj sa 59,2 miliona evra - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Srbija pomogla Republici Srpskoj sa 59,2 miliona evra

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je ispred Univerzitetsko – kliničkog centra Republike Srpske uručio ključeve od 15 ambulantnih vozila koje je Srbija donirala Srpskoj, a čija je vrijednost 1.466.000 konvertibilnih maraka.

Aleksandra Vučića i njegove saradnike su dočekali zvaničnici Srpske i BiH, predstavnici najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, te načelnici opština i direktori domova zdravlja, kojima je namijenjeno tih 15 ambulantnih.

“Ovo za nas nije pitanje poklona, već pomoći i obaveze. Srbija brine za Srpsku i uvijek mora da bude na raspolaganju za Srpsku, i to ljudi ovdje znaju i dobro je da znaju” – rekao je Aleksandar Vučić.

“Ovo je dio podrške koja već godinama dolazi iz Srbije. I sama ova posjeta je vise od obične zvanične posjete” – poručila je Željka Cvijanović.

“Ponosan sam što Republika Srpska i Srbija egzistiraju kao dvije drave danas, svidjelo se to nekome ili ne” – rekao je Milorad Dodik.

Aleksandar Vučić je istakao da je uplaćeno 540.000 evra za škole i domove zdravlja u Šipovu i Mrkonjiću Gradu, kao i za Petrovački duhovni centar. On je dodao da je u Srpsku stiglo još 10.000 testova za virus korona, a ako bude bilo potrebno, da će Srbija poslati još testova.

Predsjednik Srbije posjetio je i gradilište tri objekta u banjalučkom naselju Petrićevac. Ambulanta, vrtić i mjesna zajednica koštaju 2,3 miliona, a građani Srbije uložili su 1,6 miliona maraka. Nakon obilaska, održan je i sastanak u Vladi Republike Srpske, nakon čega su dogovorene buduće investicije u Republici Srpskoj uz podršku Srbije.

“Dogovorili smo da Srbija izgradi aerodrome na području Hercegovine u narednih 30 – 35 godina. Dogovorili smo se da sem izgradnje mosta na Savi, u sklopu ovog autoputa Beograd Sarajevo, sa 100 miliona evra učestvujemo u izgradnji dionice do Bijeljine. Spremni smo da platimo i dva miliona maraka za SC Nikola Tesla u Banjaluci”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje BN televizije, predsjednik Srbije je podsjetio da je Srbija pomogla Srpskoj sa 59,2 miliona evra u protekle 3 godine.

“Na ono na šta sam posebno poseban jeste da ne postoji nijedna opština gdje Srbija ne učestvuje u pojektima za škole i vrtiće. A posebno je koliko znači ljudima u Bijeljini taj dio da izbjegnete sve gužve od Rače do Dvorova, I šta će im značiti ta dionica od 100 miliona evra”- rekao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik pokrenuo je i pitanje Kosova i Metohije, u kontekstu političkog pitanja Republike Srpske i njene pozicije. Ali očigledno nije dobio odgovor kakav je očekivao.

“Samo bi na ovo rekao da ćemo na ovo odgovoriti u mjesecima I nedeljama koje slijede, jer ovo nije jednostavno pitanje za Srbiju.” – poručio je Vučić.

Nakon sastanka u Vladi Srpske, Aleksandar Vučić je sa delegacijom obišao i mjesto na kome su u toku radovi na izgradnji srpsko – ruskog hrama.

BN TV

Danas objavljeno

Zapad ima jasan cilj? Lavrov otkrio šta žele

Zeljka

Turska šalje specijalne snage na KiM na zahtjev NATO-a

Zeljka

Sudario se autobus pun djece u Šapcu

Zeljka

Ostavite komentar