18. Marta 2020.

Srbija: Počeo policijski čas, prazne ulice i auto-put

Big Portal

Zabrana izlazaka za sve stanovnike, osim onih sa posebnim dozvolama traje od 20 sati uveče do pet sati ujutru. Kršenje policijskog časa tretiraće se kao krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”.

“Podrazumeva apsolutnu zabranu kretanja, osim onima koji imaju posebnu dozvolu, kao i onima na koje se ne odnosi ta zabrana, a bave se delatnostima vitalnim za funkcionisanje našeg društva i države”, pojasnio je danas za TV Prvu stručnjak za bezbednost Darko Trifunović.

Kako za B92.net javljaju stanovnici Beograda, policija je u centralnim gradskim ulicama upozoravala preko razglasa građane da uđu u svoje kuće.

Zabrana kretanja ne odnosi se ni na lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

Kršenje “policijskog časa”, odnosno zabrane kretanja napolju između 20 sati uveče i pet sati ujutro, tretiraće se kao krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”, izjavio je za Tanjug predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović.

Za ovo krivično delo zaprećena je novčana kazna od 100.000 do milion dinara, ili zatvor do tri godine, ukazao je Stefanović.

To znači da, ukoliko policija zatekne nekoga na ulici tokom noći, biće mu odmah napisana krivična prijava za pomenuto krivično delo, kao i starijim osobama kojima je potpuno zabranjen izlazak iz doma, kao i onima koji su prekršili meru kućne izolacije.

S obzirom da je Vlada već propisala uredbom kazne do 150.000 dinara za kršenje samoizolacije, što spada u isto krivično delo, i za kršenje policijskog časa novčana kazna će verovatno biti 150.000 dinara.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare