25. Februara 2022.

Srbija: Pada broj novozaraženih

Big Portal

Na bolničko lečenje smešten je 2.981 pacijent, a na respiratoru je njih 107.

Korona je odnela 15.110 života u Srbiji, a procenat smrtnosti je 0,79.

Srbija dobila dozvolu od SZO-a za proizvodnju RNK vakcine

Svetska zdravstvena organizacija donela je odluku da Srbija bude jedna od retkih zemalja koja dobija dozvolu da proizvodi i RNK vakcine, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je, nakon sastanka sa direktorom Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Fabiom Skanom, rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije tu dozvolu.

“Ovo je ozbiljna obaveza za ceo naš zdravstveni sistem, jer se sada od nas očekuje da to krenemo da radimo, a to ujedno znači da bude dovoljno kvalitetnih vakcina i da ih ima ne samo za nas i region, već za ceo svet, jer je ovo globalni problem i svi u celom svetu moraju da se vakcinišu u dovoljnom broju da bismo izašli iz korone”, rekao je Lončar.

Rusku antikovid vakcinu u vidu spreja za nos, koju je u eksperimentalnoj fazi primio i predsednik Rusije Vladimir Putin, mogao bi da proizvodi i naš Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. Ova nazalna vakcina još je u fazi kliničkih ispitivanja, a očekuje se da će ona biti završena do kraja aprila ili u maju. Čim u Rusiji zvanično počne proizvodnja, Srbija bi mogla da se dogovori o transferu tehnologije.

“Torlak”, koji je već proizveo milion i po doza “sputnjika V”, kako je ranije potvrdila dr Vera Stoiljković, direktorka, pregovara sa Institutom “Gamaleja” i o proizvodnji “sputnjika lajt”.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović očekuje da bi u Srbiji mogla da se proizvodi i treća ruska vakcina, ova u spreju. Više detalja očekuje se nakon posete direktora moskovskog Instituta Aleksandra Ginzburga.

“Očekujemo da će to biti u martu ili aprilu. Razgovaraćemo i o proizvodnji nazalne vakcine koja će se davati kao sprej, a već su je primili mnogi političari, privrednici, glumci, pevači i pokazala je izvanredne rezultate”, rekao je ministar Popović.

Nazalnu vakcinu protiv koronavirusa, takođe nazvanu “sputnjik V”, napravila je ruska farmaceutska kompanija “Generijum”, a rađena je na bazi klasičnog injekcionog “sputnjika V”, razvijenog u “Gamaleji”.

Generalni direktor kompanije Danijel Taljanski rekao je da se nazalna vakcina znatno lakše podnosi od obične, a da po efikasnosti nije nimalo lošija od tradicionalnog oblika. “Nazalna vakcina će se primati dvokratno, kao i tradicionalna, a za razliku od vakcine sputnjik V novu verziju nije potrebno zamrzavati, zbog čega njena isporuka neće zahtevati posebne uslove”, objasnio je Taljanski.

Ministar Popović očekuje da će Srbija već iz prvog kontingenta moći da kupi jedan broj doza nove nazalne vakcine, a onda i da ugovori njenu proizvodnju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare