Srbija: Ovako dočekujemo drugi talas korona virusa - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija: Ovako dočekujemo drugi talas korona virusa

Na vakcinu čekamo, od kolektivnog imuniteta smo prema mišljenju većine naših epidemiologa i infektologa i dalje daleko, a ako se korona virus vrati u “drugom talasu” na jesen i zimu, postavlja se pitanje kako ćemo ga dočekati.

Od Vuhana u Kini gde je zabilježeno prvo žarište, korona virus je tokom nekoliko mjeseci prešao veliki put preko starog kontinenta, da bi sada stigao do južne polulopte, a Brazil je dobio status novog velikog epicentra, prenosi Blic.

Prema riječima epidemiologa prof. dr Branislava Tiodorovića, ukoliko virus bude zaustavljen na svojoj novoj destinaciji, to bi značilo da je moguće da nam se epidemija više neće vraćati.

Ipak, postoje velike šanse da virus preživi ljeto i da se se korona nama na sjevernoj polulopti vrati na jesen i zimu. Jača ili slabija, to se još ne zna.

–Svi se pitaju da li će biti drugog talasa, a sve zavisi od toga da li će na južnoj polulopti, gde se sada nalazi, virus uspjeti da se održi. On je sada došao u Brazil, a onda će se širiti Južnom Amerikom, Australijom. Ako tamo preživi, onda ćemo biti u situaciji da nam se vrati na zimu – objašnjava dr Tiodorović za Blic.

Ukoliko se to desi, nameće se i pitanje da li će taj talas biti jači ili slabiji od prvog, ali i kako ćemo se ovoga puta braniti od njega – da li ćemo biti spremni ili ne u situaciji kada vakcine nema i vjerovatno je neće biti do kraja godine, a sve su prilike da nećemo imati ni izgađen kolektivni imunitet?

Dilema broj 1: VAKCINA

Vakcinu protiv korone verovatno ćemo čekati još dugo. Naime, trenutno se osam potencijalnih vakcina protiv ovog virusa klinički ispituju, ali nema garancije za uspjeh. Za jednu od najperspektivnijih, koja je razvijena na Univerzitetu Oksford, kaže se da ima samo 50 odsto šanse da bude odobrena za upotrebu.

Edrijan Hil, direktor Oksfordskog instituta Džener, koji u razvoju vakcine sarađuje s proizvođačem lijekova firmom “AstraZeneca Plc”, rekao je da postoji opasnost da predstojeća druga faza ispitivanja, koja uključuje 10.000 dobrovoljaca, ne da nikakve rezultate zbog male transmisije KOVID-19 u zajednici.

–To je trka s nestajanjem virusa, trka s vremenom. U ovom trenutku postoji 50 odsto izgleda da ne dobijemo nikakve rezultate – rekao je Hil britanskom listu.

U svakom slučaju, ono što slušamo nedjeljama, jeste da vakcine neće biti do kraja godine.

Dilema broj 2: KOLEKTIVNI IMUNITET

Iako su stavovi stručnjaka po pitanju kolektivnog imuniteta različiti, te jedni smatraju da smo ga dostigli, a drugi da smo od njegovog stepena koji bi nas štitio veoma daleko, činjenica je da ono što je za njegovo stvaranje potrebno, nismo dostigli.

–Za kolektivni imunitet potrebno je da preko 60 odsto stanovništva stekne antitijela. Sigurno je da će se toliko ljudi u Srbiji zaraziti, pitanje je samo u kom intervalu, i to je ono o čemu treba da vodimo računa – rekao je ranije prof. dr Branislav Tiodorović.

Trenutna slika pokazuje da je kod nas od korone do sada obolelo od nešto preko 100.000 do 350.000, do pet odsto stanovništva. Dakle, daleko smo od onih 60 odsto.

Podsjetimo, u Srbiji je nedavno počelo kolektivno testiranje, odnosno velika studija ispitivanja prokuženosti virusom, kojim će biti obuhvaćeno 17.000 osoba.

Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar