"Srbija nije na mračnoj strani istorije" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Srbija nije na mračnoj strani istorije”

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da Srbija nije na mračnoj strani istorije dok ide ka Evropskoj uniji.

“Verujem da bi Srbija trebalo da se smatra svetlom stranom budućnosti, ako je budućnost EU”, rekao je Fabrici za video emisiju “15 minuta” postavljenu na sajtu Južnih vesti.

Upitan da prokomentariše gde je Srbija u odnosu na druge balkanske zemlje, Fabrici je kazao da nema razlike i da ono što se traži od Srbije, traži se i od drugih balkanskih zemalja, kao i da sve moraju da se kreću u istom smeru i dele iste vrednosti.

“Srbiji treba malo više sprinta, tako da kažem, ali pristupanje je takođe proces. Reforme su instrument za ulazak u EU, a što su značajnije, što su jače i dublje, Srbija će se brže pridružiti EU. Rekao bih da su potrebni mišići, dah i izdržljivost”, zaključio je Fabrici.

Govoreći o napretku Srbije u pregovorima sa EU, Fabrici je naglasio da su reforme naprednije u ekonomskom području.

“Videli smo da reforme donose rezultate – ekonomija raste, nezaposlenost opada. A svakako se može učiniti više i mi ohrabrujemo vlasti da čine više, da ekonomija raste brže i na održiv način”, rekao je on i dodao da bi napredak trebalo napraviti u oblasti vladavine prava.

Kako je rekao, nije samo na vladi da radi više i brže na napretku u toj oblasti, već i na drugim institucijama i celom društvu.

On je dodao i da je srećan što je Vlada Srbije predložila reviziju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se odnosi na vladavinu prava, jer to pokazuje da su srpske vlasti posvećene sprovođenju vladavine prava.

“Vlada je shvatila da je bilo nekih odlaganja u procesu u odnosu na prethodni Akcioni plan i izradila je akcioni plan, dokument na 200 strana. Srećan sam što NVO i civilno društvo daju svoje sugestije o ovom planu. Akcioni plan je putokaz Srbije za uvođenje reformi vladavine prava”, ocenio je Fabrici.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Fabrici je rekao da je stav EU nepromenjen i da smatraju da bi trebalo da se postigne trajan, pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i standardima EU, i dodao da ne želi da komentariše ideje koje se pominju kao moguće rešenje, poput razgraničenja.

“Beograd i Priština moraju da se dogovore o nečemu što je održivo i realno. Dakle ova ideja (o razgraničenju) ili bilo koju drugu mi ne komentarišemo u smislu sadržaja sporazuma koji će biti postignut”, rekao je on.

Kada se radi o taksama, koje je Priština uvela u novembru prošle godine na uvoz robe iz centralne Srbije, Fabrici kaže da su one posebna tema i da EU i dalje ostaje pri stavu da bi Priština trebalo da ih ukine.

Fabrici je rekao i da EU raznim programima nastoji da pomogne malim i mikro preduzećima, poput programa EU PRO, kao i da će uskoro raspisati konkurs za još jedan projekat.

“Srećni smo što se mala i srednja preduzeća javljaju na konkurse. Prilikom apliciranja vidi se da su mala i srednja preduzeća upoznata sa time kako to treba uraditi, a dobro su obaveštene i lokalne administracije. Uvek imamo više zahteva nego što možemo da ponudimo. Kompanije znaju šta rade i mi smo srećni zbog toga”, rekao je Fabrici.

Danas objavljeno

Ove sedmice cijene derivata povećane za šest feninga, a od naredne biće veće i do četiri feninga

M.

Mijenjaće se više zakona nakon Zakona o lijekovima

M.

Japan podigao lovce zbog ruskih i kineskih helikoptera

M.

Ostavite komentar