Srbija neće izručiti Hagu optužene radikale - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija neće izručiti Hagu optužene radikale

Poslanici SRS u Skupštini Srbije Vjerica Radeta i Petar Jojić najvjerovatnije neće biti izručeni Mehanizmu za krivične sankcije, iako je ova institucija odlučila da njima treba da se sudi u Hagu prema optužbama za “nepoštovanje suda”, pišu beogradske Večernje novosti.

U Ministarstvu pravde Srbije ovom listu je rečeno da odluka haškog Žalbenog vijeća još nije stigla, podsjećajući da je nadležni sud u Srbiji odlučio da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića.

U Ministarstvu pravde istakli su da je srpsko pravosuđe u potpunosti sposobno da adekvatno sudi i dodali da je na to u više navrata ukazivalo i Mehanizmu u Hagu i Savjetu bezbjednosti UN.

Slučaj protiv radikala zbog sumnji da su zastrašivali svjedoke tokom procesa protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, pokrenut je prije pet godina.

U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio je da predmet bude predat Srbiji i ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bi na snazi od 2015. godine.

Međutim, Akaju Savjet bezbjednosti UN nije produžio mandat, a na njegovo mjesto u decembru 2018. godine imenovan je sudija Li Dakin, koje je promijenio odluku svog prethodnika.

Prema Zakonu o saradnji sa Tribunalom u Hagu, Srbija je dužna da izruči samo državljane optužene za ratne zločine, što je do sada i činila.

Danas objavljeno

Stravični detalji napada na Tajlandu: Bivši policajac napravio masakr u centru za njegu djece

M.

Vulin: Brisel podmuklo uveo prvi paket sankcija Srbiji

M.

Sijarto: Zajednički ćemo braniti granicu Srbije i Sjeverne Makedonije od ilegalnih migranata

M.

Ostavite komentar