30. Marta 2021.

Srbija: “Mjesta u bolnicama imamo za naredna 24 sata”

Big Portal

Stevanović je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, rekao da je prvi zaključak tog razgovora da situacija nije uopšte laka, da su mjesta na granici popunjenosti za kovid bolesnike.

“Imamo obezbeđena mesta za 24 sata, a iza toga mora da se otavraju novi kapaciteti, jer se priliv bolesnika ne smanuje već danima”, objasnio je on u izjavi novinarima.

Rekao je da broj pacijenata na intenzivnoj njezi neprestano raste, kao i da se koriste velike količine kiseonika.

“Situacija je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem”, podvukao je on.

Stevanović je ukazao i da postoji veliki broj bolesnika koji su sve mlađi, sa sve težim kliničkim slikama, koji dolaze nakon sedam, osam dana liječenja u kućnim uslovima.

Ukazao je da su od početka epidemije jedine mjere koje daju rezultate u smanjivanju oboljelih distanca, maska i vakcinacija, a da je problem što je dokazano da se te mjere ne primjenjuju dovoljno.

Takođe, naveo je da je zaključak sastanka da se uputi apel, zahtjev ili molba da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike.

“Time bismo prvo zaštitili zdravstvene radnike, povećali stepen zaštićenosti pacijenata koji se leče od kovida i onih koji se leče od drugih bolesti, a dali bismo zamah daljoj vakcinaciji stanovništva”, objasnio je on.

Upitan da li se može očekivati da Krizni štab popusti mjere, Stevanović je odgovorio:

“Na granici smo popunjenosti kapaciteta intenzivnih nega. Selters se priprema da uđe u kovid režim, i to će biti najkasnije u petak za grad Beograd, a ostale bolnice, kao što su Čačak i Novi Pazar već imaju pripremljene kapacitete ako bude rastao broj prijema. Toliko o mogućnosti da se menjaju mere”.

Ukazao je da svaki regionalni centar ima jedno do dva odejljenja u potpunoj primjeni, a da li će biti samo to ili više objekata koji će ući u kovid sistem zavisi samo od prijema pacijenata.

Kada je riječ o idućoj sjednici Kriznog štaba Stevanović je kazao da nije zakazana, i konstatovao da njih češće zakazuju preko medija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare