Srbija među najboljima po broju operisanih tokom korone - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija među najboljima po broju operisanih tokom korone

U međunarodnom projektu “Hirurgija u vrijeme kovid pandemije”, u kome učestvuju 124 zemlje, Srbija je po broju operisanih pacijenata tokom epidemije, imajući u vidu broj stanovnika, zauzela četvrto mjesto, izjavio je Dejan Radenković iz Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Gostujući na Pinku, on je naveo da je Srbija, zahvaljujući prethodnoj saradnji hirurga sa kolegama iz svih delova svijeta, kao i rejtingu koji je Srbija imala zahvaljujući učešću u prethodnim studijama, dobila poziv za ovaj projekat.

– Pokazali smo se jako dobro. Učestvuju 124 zemlje, 33.000 pacijenata je obrađeno i mi smo po broju operisanih pacijenata, imajući u vidu broj stanovnika, na četvrtom mjestu – rekao je Radenković i dodao da je u projekat uključeno 25 centara u Srbiji i sve grane hirurgije.

On je naveo da se hirurška praksa tokom pandemije značajno promijenila, jer sada hirurzi moraju da vode računa o mnogim stvarima o kojima ranije nisu vodili.

– Kada treba da odlučujemo da li ćemo operisati pacijente sada moramo da vodimo računa o tome kakve su komplikacije moguće poslije operacije vezano za korona virus, da li postoji šansa da pacijent ostane duže u bolnici, kakav će korona imati uticaj ako u toku same hospitalizacije i pripreme za operaciju dođe do infekcije – naveo je Radenković.

Dodao je da se naš zdravstveni sistem dosta dobro prilagodio stanju u kome se našao čitav svijet i da smo uspjeli da odgovorimo izazovima koji se pred nas postavljaju.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Podrška Đokoviću iz Srbije, zasijala kula Beograd

M.

SAD: Zbog zimske oluje otkazano preko 2.700 letova

M.

Srbija: Završeno glasanje na referendumu

M.

Ostavite komentar