Srbija legalizuje eutanaziju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija legalizuje eutanaziju

Budući građanski zakonik u Srbiji legalizovaće pravo na eutanaziju, saznaje “Politika”.

List navodi da je poslije dvije godine rasprave, vladina Komisija za izradu zakonika odlučila da u posljednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboljeli od teških i neizlječivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost najbližih.

“Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi”, navodi se u članu 86 Prednacrta građanskog zakonika.

U tom članu piše i da “zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost”.

Miodrag Orlić, koji je na čelu Komisije za izradu zakonika, izjavio je da bi čovjeku trebalo omogućiti i pravo na dostojanstven završetak života, kada mu već zakoni garantuju pravo na dostojanstven život.

“Teško i neizlečivo oboleli imao bi mogućnost da odluči o prestanku agonije i stanja koje je teško, nepodnošljivo i izaziva samo muke i sažaljenje”, rekao je Orlić.

O legalizaciji eutanazije u Srbiji prvi put će se javno raspravljati sljedeće sedmice na savjetovanju “Budvanski pravnički dani”, od 2. do 6. juna, koje organizuje Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske, navodi “Politika”.

Najavljeno je da će biti donesen poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju.

Konačnu odluku donosio bi sud, a eutanaziju bi izvršavali specijalizovani medicinski radnici.

Danas objavljeno

Dozvoljene posjete hospitalizovanim pacijentima u UKC Srpske

M.

SIPA pretresa 12 lokacija u dva grada

M.

U Hramu Svetog Save liturgija pomirenja

M.

2 0 komentara

racic 30 Maja, 2019 at 10:00 am

Pravo na samoubistvo…

Odgovori
$@Л€ 30 Maja, 2019 at 10:22 am

Ko hoce da zie si samoubistvo učiniće to bio taj zakon ili ne. Cilj ovog zakona je regulisanje pomoći pri eutenaziji i zaštita za zdravstvene radnike koji pružaju pomoć pri samoubistvu i ništa više…interesuje me dio zakona kojim se formulisanju uvjeti za dozvolu, i kako spriječiti zlostavljanje zakona i kako utvrditi slobodnu volju pacijenta

Odgovori

Ostavite komentar