Srbija: Kolinda veliča ustaštvo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija: Kolinda veliča ustaštvo

Srpska manjina u Vukovaru ima pravo da koristi svoj jezik i pismo i ćirilica se mora vratiti odlučio je Ustavni sud u Hrvatskoj na sednici od 2. jula. Ali na tome se, po svemu sudeći, neće završiti, ako se pitaju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čije izjave ukazuju na istinu koja se godinama unazad zna, al prećutkuje – da je cilj hrvatskih vlasti da ćirilicu proteraju iz cele zemlje.

Srpska manjina u Vukovaru ima pravo da koristi svoj jezik i pismo i ćirilica se mora vratiti odlučio je Ustavni sud u Hrvatskoj na sednici od 2. jula. Ali na tome se, po svemu sudeći, neće završiti, ako se pitaju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava čije izjave ukazuju na istinu koja se godinama unazad zna, al prećutkuje – da je cilj hrvatskih vlasti da ćirilicu proteraju iz cele zemlje.

Kako stvari stoje, pitanje dvojezičnosti u Vukovaru ne da nije regulisano, nego su napravljene još dublje podele kojima znatno doprinose izjave pojedinih političara. I dok iz Srbije pozivaju na “smirivanje strasti” i poštovanje odluka nadležnih institucija, iz Hrvatske pojedini političari oživljavanjem duhova prošlosti pokušavaju da šire strah mešu manjinama i šalju zapaljive poruke.

Posle odluke Ustavnog suda, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, stavljajući sebe iznad najvišeg suda u zemlji, izjavio je da je za takvu odluku prerano, kako je za to “nerazumno da prvo treba rešiti pitanja iz 1991. godine” kao i da bi “veća prava Srbima pogoršala međunacionalne odnose”.

U nameri da svoju ideju istera do kraja, on je otišao na sastanak sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, zaobišavši premjera Andreja Plenkovića, što bi bio logičan potez jer je Vlada ta koja je zadužena za “sporno” pitanje.

Posle razgovora na Pantovčaku saopšteno je da predsednica smatra izuzetno važnim pružanje podrške gradonačelniku Penavi i Vukovarčanima “koji već više od četvrt veka trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim delovanjem institucija”.

-Predsednica ističe da to izaziva osećaj nepravde među građanima Vukovara, posebno među braniteljima, ali i pripadnicima srpske zajednice koje se stigmatizuje. Ona odluku Ustavnog suda ne može da komentariše, ali ističe da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kaže da se njihova prava moraju tumačiti i primenjivati na način da se poštuju i manjine i hrvatski narod te razvija solidarnost i dijalog među njima – navodi se u saopštenju, koje su preneli hrvatski mediji.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora posebno da brine o Vukovaru, a da od državnog vrha treba zahtevati rešavanje nepravde koju osećaju stanovnici tog grada.

-Neshvatljivo je da do danas niko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da niko nije rešio pitanje 30.000 logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta? – zapitala je predsednica i istakla da “Penavin stav prema odluci suda nije nepoštovanje, nego poziv koji lično podržava”.

-Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumeva prihvatanje činjenice da Vukovar leči svoje rane. Smatram da je obveza državnih institucija da što pre ulože dodatni napor i pronađu najbolja rešenja koja neće izazivati napetosti i nepoverenje među ljudima, nego upravo suprotno – kazala je predsednica Grabar-Kitarović.

Kako god se ponašate prema ćirilici kroz istoriju, tako se ponašate i prema Srbima, kaže on.

-Ko god je hteo da ukine ćirilicu, od Austrougarske preko Hitlerove Nemačke, taj je hteo da ukine i Srbe. Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od neoustaške politike i što nije u stanju da napravi otklon od ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske i što neprekidno pokušava da opravda jasenovački genocid ili zločine iz “Oluje” – naglasio je ministar i izrazio nadu da će “Evropa reagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena i da je na najnižim granama”.

-Sramota je da se ne poštuju odluke Ustavnog suda, ili jednostavno kada je reč o Srbima ništa nije važno. Onda za nas nema ni suda, ni pravde, ni države, ni vladavine prava – zaključio je Vulin.

Reagujući na Kolindinu izjavu ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da ne zna hoće li će EU reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda.

-Ustavni sud je rekao “u Vukovaru Srbi moraju da mogu da pišu ćirilicu”, ništa više, samo da imaju pravo da pišu ćirilicom i da kada već tu žive, a nisu uspeli baš sve da ih proteraju, na tablama negde mora da se pojavi ćirilica. Očekujemo od Evropske unije da reaguje – kazao je ministar odbrane za RTS dodajući da bi bio jako srećan kada bi ta “neoustaška politika već jednom prestala”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je na smirivanje tona kada je reč o ovoj odluci i dodao da je važno to što piše u pomenutoj odluci, iako, kako kaže, ona nije obavezujuća.

-Važni su fakti, šta piše u odluci Ustavnog suda, ne proizlazi pravna obveza koja bi nametala, na primer lokalnoj upravi, postavljanje dvojezičnih ploča, to iz te odluke ne proizlazi, stoga smirimo ton. Na osnovu statuta grada Vukovara postoje odredbe koje Ustavni sud ovom prilikom nije dirao, dakle Gradsko veće će sprovesti raspravu o stanju dijaloga, razumevanja i snošljivosti – rekao je Plenković i dodao da su se upravo u mandatu ove vlade pokrenule stvari te se više angažiraju kako bi rešili bilo kakve probleme i stvaraju pozitivnije atmosfere u društvu Hrvata i srpske manjine.

-On ne dovodi u pitanje niti naš pravni poredak niti odluku Ustavnog suda, više puta izabrani gradonačelnik Vukovara jako dobro razume koji su njegovi zadaci – kazao je Plenković, prenela je Hina.

(Informer)

Danas objavljeno

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

M.

Jasna odluka: “Nećemo slati oružje Ukrajini”

M.

Erdogan poručio Putinu: “Turska je spremna”

M.

Ostavite komentar