14. Novembra 2022.

“Srbija je moja zemlja i moj dom, prevelika sam za Hrvatsku”

Big Portal

Vedrana Rudan je hrvatska književnica rođena u Opatiji, živi u Rijeci. Ima sjajan stil pisanja, lagan, čitak, a čitaocima se neretko obraća i na svom blogu. U Srbiji je čest gost u raznim emisijama povodom promocija njenih knjiga, a poznata je po britkom jeziku.

U intervjuu za Jutarnji osvrnula se na svoj boravak u Srbiji na Sajmu knjiga, pa otkrila kako se oseća u našoj zemlji.

„Ja sam u Srbiji zvezda“, kratko je rekla Vedrana. Na pitanje zašto to nije u Hrvatskoj, slavna književnica kaže da nema odgovor.

„Mislim da me ne podnose u kulturnim krugovima, ako to jesu „kulturni krugovi“. Ja, skromno, mislim da sam prevelika za njih. I za Hrvatsku i za te krugove. Srbija je definitivno moja zemlja. Tamo ne da se osećam kao kod kuće, nego ja tamo jesam kod kuće. A nisam Srpkinja“, kaže Rudan i ističe da voli našu zemlju i narod.

„Došla sam tamo 2003. godine, objavili su moju knjigu „Uho, grlo, nož“, a Seka Sablić je igrala monodramu istog imena kao knjiga. Ja sam u toj knjizi nekim imaginarnim Srbima poručila šta ja mislim o našem sukobu i koliko meni nacija nije bitna. Poverovali su mi, a i danas mi veruju. Govorim iz srca. Za mene su Srbi ljudi, ne Srbi. To je to. Obišla sam celu tu zemlju uzduž i popreko“, rekla je Rudanova.

Književnica je najavila da uskoro ide u Niš, pa u Crnu Goru u Herceg Novi.

„Pritom, vrlo je bitno, da sam ja skupa gospođa, moja gostovanja nisu jeftina, moji časovi na televizijskim nastupima, na koje ne moram da idem kao promoter knjige, vrlo su skupi. Ja sam business woman. Ja nisam počašćena kad me neko negde pozove. To je moj posao koji se plaća“, kaže ona.

Vedrana Rudan u Srbiji ima svoju izdavačku kuću.

„To je Laguna u Beogradu. To je svetska kuća. Vlasnik Lagune, Papić, ušao je među deset najboljih menadžera u svetu, ali ne samo u izdavaštvu nego uopšte. Veliki menadžer. Dodela nagrada bila je u Monaku. On svoje pisce, koji mu donose pare, tretira kao zvezde. Baš sam juče dobila obaveštenje od Lagune da se štampa osmo izdanje moje knjiga „Zašto psujem“. Isto juče javio mi je gospodin Glamuzina, sjajan direktor VBZ-a u Zagrebu, da se upravo štampa drugo izdanje moje knjige „Doživotna robija“.

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare