22. Augusta 2022.

Srbija ima strašan argument za zločin na cesti Petrovačkoj

Big Portal

Nobilo kaže da je nedopustivo i neodgovorno govoriti da je ovde reč o političkim optužnicama i ističe da Hrvatska ne može da preti Srbiji vetom na članstvo u EU, zbog toga što je kao kandidat pokrenula postupak za zločin koji se evidkentno dogodio.

” Kad se to tako otvoreno govori, mislim da se pravi šteta Hrvatske. Ne sme se zloupotrebljavati pravo u političke svrhe. To je temelj funkcionisanja pravne države”, rekao je Nobilo.

Ističe da je jedini način da Hrvatska pomogne svojim pilotima da se uključu u proces.

“Dakle, celi niz radnji koje predstavljaju klasičnu advokatsku odbranu treba napraviti u Hrvatskoj, povezati se s kolegama u Beogradu, tamo jednostavno angažovati advokate koji će biti profesionalno plaćeni, država može snositi taj trošak i obezbediti najbolju moguću odbranu tim pilotima. To je pomoć pilotima, a ove floskule neka se pogledaju u ogledalo i neka pogledaju u istoriju – to neće pomoći našim pilotima u tom postupku”, rekao je Nobilon gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Hrvatska, kaže, može da kaže da je nekorektno što Srbija u odnosu na Hrvatsku koristi univerzalnu jurisdikciju.

“Ali Srbija ima strašan argument, da 27 godina niko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa ako ima elemenata, i procesuiranja. Ne samo to, na zahteve bosanskog tužilaštva, na čijoj teritoriji se sve dogodilo, Hrvatska nije odgovarala. Teško možemo prigovarati Srbima za univerzalnu jurisdikciju, kad 27 godina nismo reagovali”, rekao je Nobilo.

Napomenuo je da se o optužnici Srbije još ništa ne zna i dodao da se tek kada ona bude pročitana može videti za šta tačno Beograd tereti hrvatske pilote.

“Problem je što svi političari znaju da je politička optužnica, da je neosnovana, da nema dokaza, ali niko nema saznanja o njoj, nismo je primili ni videli. Mislim da se celoj priči u Hrvatskoj prišlo s pogrešne strane”, kaže Nobilo.

Mora se, ističe, definisati o čemu se radi.

“A radi se o krivično-pravnom postupku pa, ako je takav, makar imao snažne političke implikacije, moramo instrumentima krivičnog postupka tretirati taj slučaj”, jasan je Nobilo.

Upitnim je ocenio izjavu da će se pomoći pilotima.

“Ako politika kaže da će pomoći pilotima, meni je to upitno, oni mogu pomoći samo metodama krivičnog postupka. Ako ne priznate taj postupak, onda Hrvatska ni direktno ni indirektno ne želi da se umeša u taj postupak i pomogne pilotima”, naveo je Nobilo.

Smatra da hrvatskim pilotima treba pomoći i pojašnjava da, ako postoje dokazi da oni nisu počinili zločin, neko mora otići u arhive, napraviti istragu, saslušati ljude koji su radili u vazduhoplovnim bazama.

“Bilo bi najbolje da Hrvatska preuzme taj predmet i da napravimo kvalitetno suđenje, to bi sigurno bilo objektivno kvalitetnije, međutim, Hrvatska tu nije adekvatno reagovala i bojim se da je sad kasno i da bi se to sad protumačilo kao opstruisanje procesa i Hrvatska je propustila reagirati kako je trebala”, rekao je Nobilo.

A, ako se, kaže, dogodi presuda hrvatskim pilotima u Srbiji, radi se o jednom od najstrašnijih zločina i onda će to biti velika ljaga na Hrvatsku.

“Ako nismo 27 godina to hteli da procesuiramo, onda je to veliki problem za Hrvatsku i za njeno pravosuđe”, rekao je Nobilo.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare