Vučić: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo!

Srbija i Republika Srpska obilježavaju danas 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Kralj Petar Prvi Karađorđević uručio je 51 pukovsku zastavu svojoj vojski, nijedna od tih zastava nije predata. To je presedan u istoriji modernog ratovanja”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovo je praznik našeg identiteta. Datum koji smo izabrali je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kome leže i naš bol i naša slava”, rekao je Vučić i dodao:

“Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo”, rekao je Vučić.

“Braćo i sestre, neka nam je srećan i blagosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i zastave. Bog je stvorio svakog čovjeka po svojoj slici i prilici, a Bog je jedinstvo Oca i Sina i Svetoga duha. Svaki čovjek je različit, a ne suprotstavljen. Čovjek može da spozna sebe tek u odnosu sa drugim ljudima”, kazao je patrijarh i dodao:

“Dobro je čuti šta drugi misle o nama, ali moramo sami sebe upoznati. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije reći ko smo mi.”

Paljbom iz topova na Kalemegdanu zvanično je počelo obilježavanje praznika.

Od spomenika Vojvodi Vuku ka Trgu Republike krenuo je defile “ustanika”, koji simboliše ustanike koji su prethodili Vojvodi Vuku.

Oni su tradicionalno odjeveni u narodnu nošnju kao što su i ustanici kretali iz svojih kuća u borbe. Ka centralnom gradskom trgu, od spomenika Njegošu sa Akademskog platoa, krenuo je defile folklora.

Pored patrijarha srpskog Porfirija svečanosti u Beogradu prisustvuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva Milorad Dodik… kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

(BN/B92/Tanjug)

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.