Srbija i Azerberdžan potpisali sedam sporazuma, obraćaju se Vučić i Alijev - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija i Azerberdžan potpisali sedam sporazuma, obraćaju se Vučić i Alijev

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je srećan što u Beogradu može da ugosti predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, i da je razgovor bio veoma dobar.

  • Meni je žao zato što zbog mnogih obaveza neće moći da ostane duže u Beogradu, ali se nadam da će nam ponovo uskoro doći. Srbija i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog. I jedna i druga zemlja drže do svog teritorijalnog integriteta, i borimo se na međunarodnom poretku zasnovanom na Povelji UN. Naučio sam od predsjednika Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo, malo se zemalja drži toga – rekao je Vučić.

On je dodao da su odnosi Srbije sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

  • Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost – rekao je Vučić.

Srbija i Azerbejdžan u prisustvu predsjednika dvije zemlje Aleksandra Vučica i Ilghama Alijeva, potpisali su danas ukupno sedam bilateralnih sporazuma.

Vučić i Alijev potpisali su zajedničke izjave, kao i memorandum o osnivanju Savjeta za strateško partnerstvo.

Među potpisnicima današnjih sporazuma, među kojima je i Sporazum između dvije vlade o readmisiji su i ministri Bratislav Gašić, Goran Vesić i Nikola Selaković.

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja Azerbejdžana o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje i uverenje i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978. godine sa izmjenama i dopunama.

Poslije sastanka dvije delegacije u Palati Srbija potpisan je i Administrativni ugovor za sprovođenje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o socijalnoj sigurnosti, memorandum o razumijevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Azerbejdžana.

Takođe, potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

Danas objavljeno

Bez podrške bošnjačkom vetu na zakon o nepokretnoj imovini

M.

Vučić poručio Prištini: Čestitam, konačno istina

M.

Peskov: Istraga američkog novinara ukazuje na neophodnost međunarodne istrage

M.

Ostavite komentar