Srbija dobija novi saziv i rukovodstvo parlamenta - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija dobija novi saziv i rukovodstvo parlamenta

Konstitutivna sjednica 12. saziva Narodne skupštine Srbije biće nastavljena danas, a pred poslanicima će se na dnevnom redu naći izbor predsednika, genaralnog sekretara i radnih tijela parlamenta.

Zakazana je za 10 sati i njome praktično započinje proces nakog koga će biti formirana nova Vlada Srbije. Do izbora predsjednika, kao i prije nešto više od dva mjeseca, sjednicom će predsjedavati najstarija narodna poslanica u ovom sazivu, Smilja Tišma, koja dolazi iz redova SPS. Njoj će pomagati najmlađi poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata, prenosi Blic.

Dosadašnju predsjednicu Narodne skupštine Maju Gojković na ovoj funkciji će, kako je Aleksandar Vučić saopštio u utorak, naslijediti odlazeći šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– Biće mnogo posla za njega kao predsjednika. Vjerujem da ćemo u tom parlamentu, koji će morati stalno da zasjeda, mnogo važnih zakona treba da donesemo – rekao je Vučić.

Nakon što poslanici budu izabrali Dačića, preći će na narednu tačku dnevnog reda u postupku formiranja skupštinskog rukovodstva, izbor šest potpredsjednika koje predlažu poslaničke grupe.

Poslanička grupa Srpske napredne stranke na ove funkcije će, kako se pominjalo u javnosti, delegirati Vladimira Orlića i Sandru Božić, dok će popredsjednik Skupštine ispred koalicije SPS-JS biti članica poslaničke grupše Jedinstvene Srbije Marija Jevđić.

Po izboru potpredsjednika poslanici će preći na glasanje o generalnom sekretaru Skupštine. Na ovu funkciju će, saznaje Blic, biti izabran jedan od najbližih saradnika Ivice Dačića, Veljko Odalović. On je ovu funkciju već obavljao u mandatu od 2008. do 2012. godine, a na novu poziciju dolazi iz Ministarstva spoljnih poslova, gdje je, takođe, bio generalni sekretar.

Naredna tačka dnevnog reda ticaće se usvajanja predloga članova skupštinskih radnih tijela koje su sve poslaničke grupe bile u obavezi da dostave skupštinskoj administraciji.

Uslijediće i nova sjednica na kojoj bi trebalo da se nađe prijedlog Zakona o Vladi, a poslije Predsedništva SN, najavljenog za nedjelju trebalo bi da bude poznato i ko su novi ministri.

Kako je predsjednik Srbije juče najavio, Vlada, čiji će mandat biti oročen na nešto više od godinu i po dana, trebalo bi da bude izabrana u srijedu.

(Blic)

Danas objavljeno

Zagreb: Oko 25 odsto testiranih pozitivno

M.

Ovo je Bajdenov tim: Državnog sekretara Vučić poznaje

M.

Ko bi mogao biti novi patrijarh? I banjalučki vladika u trci

M.

Ostavite komentar