Srbija dobija lijek koji je Trampu spasao život - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija dobija lijek koji je Trampu spasao život

Američki lijek protiv korona virusa stićiće u Srbiju do maja i od njega se očekuje da spase živote najrizičnijih pacijenata, pišu beogradske Novosti.

Riječ je o lijeku koji proizvodi kompanija “Eli Lili” i koji nosi naziv “bamlanivimab”.

Predsjednik Srbije je ranije potvrdio da bi američki medikament protiv kovida, ne navodeći njegov naziv, u Srbiju trebalo da bude isporučen u aprilu ili maju, kao i da je Srbija za oko 2.000 doza izdvojila čak 40 miliona dinara.

Kako pišu “Novosti” taj lijek se smatra jednim od najskupljih i najnovijih u liječenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Njemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsjednik Donald Tramp, kome je, kako se navodi, dat taj lijek, baziran na antitelima, samo drugog proizvođača kompanije “Regeneron” – REGN-CoV-2.

Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitijelima, “bamlanivimab” na jednoj vrsti, a “Regeneronov” na kombinaciji dve vrste antitijela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. Njemu je ovaj lijek, tada još u eksperimentalnoj fazi, spriječio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Ljekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primjenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je “čista ekskluziva” što nabavljamo ovaj lijek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde – bez premca. U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i “Regeneronov” medikament, dodaju Novosti.

(BN Foto: Foto EPA/ilustracija)

Danas objavljeno

Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

M.

Uvode lokdaun za nevakcinisane; moći će na ulicu samo u izuzetnim slučajevima

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Ostavite komentar