Srbija dala "zeleno svjetlo" Evropskoj uniji: Podržala mjere protiv Belorusije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija dala “zeleno svjetlo” Evropskoj uniji: Podržala mjere protiv Belorusije

EU pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim merama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora za beloruske aviokompanije.

Odluka o ovim restriktivnim merama EU doneta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.

Pored Srbije, ovim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.

Ministri spoiljnih poslova EU doneli su odluku o sankcionisanju 78 beloruskih pojedinaca i 8 entiteta zbog, kako se navodi, ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji i nasilne represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima.

U saopštenju Saveta EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim sletanjem leta kompanije Rianair u Minsku, Belorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem beloruskih vlasti novinar Roman Protaševič i Sofija Sapega.

Među sankcionisanima je i nekoliko istaknutih poslovnih ličnosti koje podržavaju i imaju koristi od Lukašenkovog režima.

Restriktivne mere EU prema Belorusiji sada se primenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.

Oni koji su imenovani podležu zamrzavanju imovine, a gradjanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.

Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na belorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog sa širim društvom i da izbegne dalju represiju.

Danas objavljeno

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ostavite komentar