15. Marta 2019.

Srbija će braniti Srbe na Kosmetu

Big Portal

Ivica Dačić je tako reagovao na izjavu Hašima Tačija da će “Kosovo na pretnje iz Srbije odgovoriti vojskom i policijom”.

Ministar Ivica Dačić je izjavio da Srbija pozdravlja formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i da se nada da će on doneti neke presude, podsetivši da nikada nijedan Albanac nije osuđen za zločine nad Srbima pred međunarodnim sudovima.

Dačić je, komentarišući navode medija o sastavu Specijalizovanog veća Haškog suda za zločine OVK i da su među članovima veća advokati Mladena Markača i Ante Gotovine, rekao da u tim navodima ima dosta istine, da su neki ljudi bili ranije involvirani u događaje na KiM, ali da on ne želi unapred da izražava osudu ili sumnju u ono što će se desiti.

“Mi očekujemo optužbe, očekujemo presude. Već sam rekao da se prazne neke ćelije u Haškom tribunalu, što znači da se u narednom periodu očekuje i prvo pritvaranje”, rekao je Dačić.

Istakao i da je Albancima trebalo suditi i pred drugim sudovima, a ne samo pred Specijalizovanim većem.

Dačić je podvukao i da nijedan Albanac nikada nije osuđen za zločine protiv Srba pred međunarodnim sudovima.

“Haradinaja je Tači poslao dva puta u Hag, a on je pobio sve svedoke i u nedostatku svedoka je oslobođen”, rekao je Dačić.
“Nikakve pretnje ne dolaze iz Srbije. Nije pretnja kada Srbija kaže – ako napadnete Srbe, mi ćemo da ih branimo. Šta treba da mu kažemo – slobodno napadnite”, poručio je Dačić na pres konferenciji sa šefom diplomatije Granade.

Istakao je da je i međunarodnim predstavnicima rečeno da će, ukoliko Kfor ne garantuje bezbednost, na šta je obavezan po rezoluciji SB UN 12 44, i ako dođe do oružanog napada na Srbe – Srbija braniti Srbe.

“To niko ne može da nam zabrani, jer onda Rezolucija 1244 ne postoji. Ne da ne postoji, nego nije na snazi”, rekao je Dačić.

Ukazao je da ne može da se ne poštuje najvažniji deo te rezolucije, koji govori da su jedine bezbednosne snage Kfor, koji mora da garantuje bezbednost Srba.

Takav stav nije pretnja, već upozorenje da se ne igraju vatrom, podvukao je Dačić.

“Najveća pretnja za njih same su oni sami”, naglasio je Dačić.

Kako je rekao, pored svega što je Beograd uradio, jedan od najvažnijih faktora koji je doprineo poziciji Beograda su postupci Prištine.

“Oni sami rade na svoju štetu i ja im se ne bih mešao u taj posao, da prave štetu sami sebi”, rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da će ukinuti takse kada Tramp pozove na razgovore, Dačić je ironično prokomentarisao: “On je sada neka velika, važna ličnost, pa će ga Tramp pozvati”.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare