1. Aprila 2020.

Srbi u FBiH čekaju pomoć iz Republike Srpske i Srbije: Medicinske opreme nema, zalihe hrane na izmaku

Big Portal

Naime, zdravstvene ustanove u Glamoču, Drvaru, Grahovu i Petrovcu muku muče sa nedostatkom medicinske opreme, dok su u radnjama u ovim opštinama na samom izmaku zalihe osnovnih životnih namirnica, a lokalni dobavljači nemaju gdje da nabave nove količine.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da će Vlada RS, uvažavajući zahtjeve iz lokalnih zajednica gdje žive Srbi u FBiH, uputiti u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom 50 tona brašna.

–Tako ćemo pomoći našim ljudima povratnicima koji tamo žive da, prije svega, obezbijede brašno kao osnovnu životnu namirnicu – rekao je Višković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno naglasio da će, pored Srpske, pomoć otići i za četiri opštine sa srpskom većinom u FBiH – Drvar, Petrovac Grahovo i Glamoč.

–Ove opštine prepuštene su same sebi i nemaju nijedan respirator – rekao je Vučić.

Vaislija Broćeta, ministarka zdravstva u Hercegbosanskoj županiji, nada se da će ono što pomenute opštine dobiju od Srpske i Srbije, biti pomoć u ovom zlu koje nas je snašlo.

–Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je obećao pomoć, i hvala ovoj državi koja, i pored velikog broja pozitivnih na korona virus, misli na opštine sa većinskim srpskim stanovništvom u FBiH. Međutim, mene kao ministarku još niko nije kontaktirao – ističe Broćeta za Srpskainfo.

Dodaje da je situacija u zdravstvenim ustanovama u Drvaru, Glamoču, Grahovu i Petrovcu, kao i u ostalim u Kantonu 10.

–Formirali smo krizni štab Ministarstva zdravstva, čiji su članovi svi direktori zdravstvenih ustanova, koji su zajednički uključeni u nabavku hitno potrebe zaštitne i druge medicinske opreme. Nedostatak zaštitne medicinske opreme je u ovom trenutku najveći problem. Jedna jedina kantonalna bolnica je napravila preraspodjelu odjela i službi, tako da će za pozitivne na korona virus sa blažim simptomima biti u mogućnosti pružiti adekvatnu medicinsku zaštitu – kaže Broćeta.

Prema njenim riječima, u slučaju pojave slučajeva zaraze, procedura je ista za sve zdravstvene ustanove na Kantonu.

–U slučaju sumnje na zarazu, uzima se bris na licu mjesta i šalje se u Mostar na testiranje. Ako se potvrdi zaraza, pacijenti sa blagim simptomima ostaju u kantonalnoj bolnici, a sa težom kliničkom slikom šalju se u SKB Mostar – objašnjava Broćeta.

Dodaje da su mjere koje je dosad Kanton donio u pravcu sprečavanja širenja zaraze, dale rezultate.

–Prva mjera koja je smanjila socijalni kontakt je bila obustava nastave i rada vrtića, da bi odmah uslijedila i mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata i ograničavanje rada trgovina i ostalih objekata. Tu je i zabrana rada subotom i nedjeljom, osim pekara i apoteka, što je uz policijski čas u dobroj mjeri opomenulo ljude da ostanu kući – ističe Broćeta.

Ostanite kod kuće!

Ministarka Vasilija Broćeta kaže da prijetnju predstavlja nepridržavanja mjera od strane osoba kojima je izdato rješenje o izolaciji, kao i socijalni kontakti.

–Plašim se da će oni biti povećani, jer ide lijepo vrijeme. I ovom prilikom apelujem na građane da ostanu kući, da se vodi računa o mjerama higijene, da se što češće peru ruku, dezinfekuju radne površine, održava distanca od 1,5 metar i izbjegava druženja u grupama i po kućama – naglašava Broćeta i dodaje da se prati zdravstveno stanje ljudi u izolaciji koji su potencijalno rizična grupa.

Srpskainfo, Maja Radoja
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare