7. Novembra 2022.

“Srbi ne mogu više da trpe Kurtijev teror”

Big Portal

Petković je istakao da su Srbi poslali jedinstvenu poruku, da je samo Srbija njihova država.

On je ocenio da je skup jasan pokazatelj da Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Aljbina Kurtija.

“U poruci ‘dosta je bilo’, sadržana je sva muka našeg naroda, koji vapi poslednjih 10 godina da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština”, rekao je Petković za Tv Pink.

Naveo je da je poruka svih da je napuštanje prištinskih institucija iznuđen potez, ali i isključivo demokratski čin.

“Srbi na miran načini pokazuju da ne mogu više da trpe bezakonje”, rekao je on.

Petković je ocenio da je Zajednica srpskih opština kičma i srce Briselskog sporazuma, odnosno mehanizam za zaštitu kolektivnih i individualnih prava Srba.

On je rekao da su sinoć opet napadali Srbe i naveo da je molotovljev koktel bačen na kuću Zorana Trajkovića, koga su i ranije napadali.

Rekao je da je to još jedan od primera zastrašivanja, te da je broj incidenata povećan i da ih je preko 240 od kako je Kurti tu, ocenjujući da antisrpska retorika iz Prištine bude pogodno tlo kod ekstremsta koji onda napadaju sve što je srpsko.

Naveo je da postoji i institucionalno nasilje koje takođe niko više neće da trpi, te da je EU upozoravana da mora što pre da dođe do formiranja ZSO.

Petković je ocenio da je ogromna nervoza u Prištini posle protesta u Severnoj Mitrovici, da propagandno pokušavaju da sakriju i umanje protest, ali da ih fotografije demantuju.

Ocenio je da su Srbi 10 godina u prištinskim institucijama, što pokazuje da je Srbija ispunila sve po Briselskom sporazumumu, a Kurti nije ni osnovao Zajednicu srpskih opština, tek treba da je stvori.

Poruke Kurtija iz Berlina da ga ne interesuje ZSO ocenio je kao bahate.

“A šta ga interesuje? Da proteruje Srbe, da gradi nelegalne policiijske baze na Severu, da nameće tablice?”, zapitao se Petković i istakao da Kurti po Briselskom sporazumu nema pravo da smenjuje u policiji Nenada Ðurića koga predlažu četiri predsednika opština sa Severa.

Petković je poručio da se neće desiti pogromi i oluje na KiM, jer su tu Srbija i predsednik Vučić.

“Neće albanska čizma da kroči na Sever, i zavodi red, suprotno Briselskom sporazumu. Srbi traže poštovanje Briselskog sporazuma, i Zajednicu srpskih opština”, ponovio je on.

Govoreći o reakcijama zapadnih država prema Kurtiju, Petković je ocenio da je ranije trebalo da budu oštriji, a ne tek pošto su Srbi napustili institucije.

“Sada zapad reaguje oštrije na Kurtija, a što to nisu ranije uradili, da li je Srbi trebalo da napuste institucije da bi se oni toga setili. Pokušavaju da operu savest i odgovornost pozivom da se dogovorimo kroz sveobuhvatni sporazumu, gde će se sve biti jedan paket. A šta smo radili 10 godina, i šta sa obavezama iz 48 potpisanih sporazuma, da sve to padne u vodu, da EU ništa nije odgovorna, ne može to tako”, rekao je on.

Petković je ponovio da su Srbi odogovorna strana koja dogovoreno ispunjava. “Nismo kao Priština, idemo u pravcu očuvanja mira i stabilnosti, da se ispuni što je dogovoreno”, rekao je on.

Dodao da su su zaključci Srba sa KiM da nema povratka dok se ne formira ZSO i ponište Kurtijeve odluke.

“Srbi samo žele da sačuvaju briselski poredak na KiM, to valjda svet treba da podrži”, rekao je Petković i dodao da ne može da veruje da Kurti ne sluša nikog od zapadnih država.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare