Srbi među najvećim korisnicima aplikacije Anom, koju je FBI podmetnuo kriminalcima - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Srbi među najvećim korisnicima aplikacije Anom, koju je FBI podmetnuo kriminalcima

Globalna operacija bazirana na enkriptovanoj aplikacijii za komunikaciju koju je razvio i “podmetnuo” kriminalcima američki Federalni istražni biro, dovela je do policijskih hašenja stotina kriminalaca širom sveta, među kojima je bilo i srpskih državljana.

Više od 800 osumnjičenih kriminalaca uhapšeno je širom sveta nakon što su na prevaru primorani pomoću šifrovane aplikacije za razmenu poruka koju vodi FBI, kažu zvaničnici.

U operaciji, koju su zajednički osmislili Australija i FBI, uređaji sa aplikacijom ANOM koji su se tajno distribuirali među kriminalcima, omogućili su policiji da nadgleda njihove razgovore o švercu droge, pranju novca i čak dogovorima oko ubistava. To je uključivalo osam tona kokaina, 250 pištolja i više od 48 miliona dolara u različitim svetskim valutama i kripto valutama. Australijski premijer Skot Morison rekao je da je operacija “zadala težak udarac protiv organizovanog kriminala” širom sveta.

Policijska agencija Evropske unije Europol opisala je operaciju Trojanski štit / Greenlight kao “najveću ikad operaciju sprovođenja zakona protiv šifrovane komunikacije”.

Kako je ANOM radio?

Ideja za operaciju došla je nakon što su agencije za sprovođenje zakona uklonile dve druge šifrovane platforme, ostavljajući kriminalne bande na tržištu za nove bezbedne telefone.

Uređaje su u početku koristili moćniji kriminalci, dajući drugim kriminalcima samopouzdanje da koriste platformu. To je omogućilo agencijama da godinama prate sve šta rade i rade na širenju mreže korisnika, uprkos bezbednosnim funkcijama poput brisanja svih poruka. Prema podacima, radi se o preko 12.000 uređaja u preko 100 zemalja sveta.

Operacija “Trojanski štit” sastojala se od policijskih akcija u 16 zemalja. U okviru globalne operacije u kojoj je uhapšeno 300 kriminalnih bandi, najveći deo njih je bio iz Nemačke, Holandije, Španije i Australije, ali i Srbije, gde je uhapšeno šestoro ljudi.

Danas objavljeno

Pojavili su se detalji o novom MediaTek Dimensity 1300T čipsetu

V.R.

iPhone 13 će podržavati 25W punjenje

V.R.

Leteći motocikl, The Speeder, uspješno završio seriju test letova

V.R.

Ostavite komentar