Srbi I dalje ne mogu u Crnu Goru: Ažurirana lista zemalja čiji državljani mogu da pređu granicu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbi I dalje ne mogu u Crnu Goru: Ažurirana lista zemalja čiji državljani mogu da pređu granicu

Institut za javno zdravlje (IJZ) ažurirao je listu zemalja čiji državljani od danas mogu da idu u Crnu Goru, a na njoj i dalje nema – Srbije.

Iz IJZ su kazali da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom. U vidu su, kako su naveli, takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije, piše RTCG.

–Međutim, na odluku da se Srbija još ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih posljednjih dana a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica – pojasnili su iz IJZ.

Kazali su da je to bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obe strane.

–Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć – naveli su iz IJZ.

Pet država skinuto sa liste

Pet država, Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam, uklonjene su sa spiska iz kojih je dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori, pošto je u njima došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, tako da je stopa aktivnih slučajeva u određenim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika.

–U skladu sa ranije utvrđenom dinamikom Institut za javno zdravlje Crne Gore izvršio je analizu dostupnih epidemioloških podataka i spram njih sproveo ažuriranje liste država iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i javno zdravstvenih mjera – saopštio je IZJ.
Nema ni Sjeverne Makedonije

Na spisku, kada su u pitanju zemlje regiona, i dalje nema ni Sjeverne Makedonije.

Lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

Ažurirana lista počinje sa primjenom u ponedjeljak 15. juna.

Srpskainfo
Foto: Zoran Lončarević/RAS Srbija

Danas objavljeno

Veliki požar u tržnom centru u Pomoskovlju, jedna žrtva

M.

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Petković: Kurtijev cilj okupacija sjevera KiM

M.

Ostavite komentar