6. Oktobra 2021.

“Sramotno ponašanje Srbije, uputili smo protestnu notu”

Big Portal

To je zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti, izjavio je on u utorak, a prenosi hrvatski portal Index.hr.

Taj portal navodi da u udžbeniku gramatike grupe autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda se navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

“Moram vam reći da je to zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti”, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

“To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije”, rekao je Grlić Radman te dodao da se “tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija”.

“To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumemo”, rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, “o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost suseda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu”, dodao je on.

“Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umešala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini”, istakao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, to traje već duže, a Hrvatska je već regovača putem Ministarstva nauke i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i protestnu notu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare