"Sramotno ponašanje Srbije, uputili smo protestnu notu" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Sramotno ponašanje Srbije, uputili smo protestnu notu”

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kritikovao ponašanje Srbije zbog navodnog negirnja postojanje hrvatskog jezika.

To je zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti, izjavio je on u utorak, a prenosi hrvatski portal Index.hr.

Taj portal navodi da u udžbeniku gramatike grupe autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda se navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

“Moram vam reći da je to zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti”, rekao je hrvatski šef diplomatije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

“To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije”, rekao je Grlić Radman te dodao da se “tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija”.

“To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumemo”, rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, “o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost suseda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu”, dodao je on.

“Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umešala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini”, istakao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, to traje već duže, a Hrvatska je već regovača putem Ministarstva nauke i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i protestnu notu.

Danas objavljeno

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

M.

Ostavite komentar