"Sraman zakon", "skandalozno objašnjenje": HB 314 - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Sraman zakon”, “skandalozno objašnjenje”: HB 314

Američka savezna država Alabama usvojila je gotovo potpunu zabranu abortusa, navodi AP.

Kako prenosi Index, Senat te države glasao je za zabranu abortusa u bilo kojoj fazi trudnoće. Za tu zabranu glasalo je 25 senatora, a svega njih šest je bilo protiv. Britanski Gardijan je čak objavio i tekst u kom je pobrojao sve senatore koji su glasali za zakon i objavili njihove slike, uz naslov “Ovo je 25 belaca koji su glasali ‘za'”.

Na osnovu novog zakona abortus se tretira kao teško krivično delo za koje je zaprećena kazna od 99 godina zatvora ili čak doživotnim zatvor za onoga ko ga odobri ili sprovede.

Zakon o odbrani ljudskog života, HB 314, svrstava abortus u kategoriju prekršaja prvog stepena, a pokušaj abortusa u kategoriju prekršaja trećeg stepena. Jedini izuzetak su slučajevi u kojima je “abortus nužan kako bi se sprečio ozbiljan rizik za zdravlje majke nerođenog deteta”.

Demokratski senator Džon Rodžers, koji se zalaže za abortus, rekao je da su “neka deca neželjena pa je svejedno hoće li biti ubijena sada ili kasnije”. Republikanac Bredli Bjarn, koji će se 2020. kandidovati za mesto senatora umesto sadašnjeg senatora Daga Džonsa, odgovorio je Rodžersu na Tvittru:

“Odvratno je da savezna država Alabama ima senatora koji besramno brani abortus i odbija da se suprotstavi ovoj vrsti ekstremizma koji pokazuju članovi njegove stranke u odbrani nevinog ljudskog života”, napisao je Bjarn.

Zakon je ipak usvojen ali je takođe naišao na osude šire javnosti. Na društvenim mrežama pogotovo.

B92

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar