Sputnjik: Do pada Tripolija 48 sati, nekoliko regiona već zauzeto - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sputnjik: Do pada Tripolija 48 sati, nekoliko regiona već zauzeto

Pripadnici Libijske nacionalne armije pod komandom maršala Halife Haftara zauzeli nekoliko regiona na jugozapadu Tripolija, saopštio izvor Sputnjika u vojsci.

“U ovom trenutku ulice grada su puste, izgleda da su skoro svi napustili grad. Već sada su borci nacionalne armije zauzeli neke rejone, na primer, Džazur i Al Svani. Na jugozapadu je Tripoli”, saopštio je izvor.

“Borbenih sukoba zasad nije bilo, samo nekoliko manjih napada bandi na putu (vojske Haftara) prema Tripoliju”, dodao je on.

Predsednik Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž je izdao naređenje da se upotrebi sila u slučaju potrebe nakon saopštenja da je libijska nacionalna vojska uspostavila kontrolu nad gradovima na jugu i zapadu od Tripolija.

Ranije su mediji javili da je komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredi svojim snagama da započnu ofanzivu na Tripoli za “oslobađanje od terorista”. General je naredio da se osigura bezbednost stranaca u Tripoliju i da se ne puca u civile.

S druge strane, prvi zamenik predsednika komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov kaže da se sukobljene strane u Libiji nisu obratile za vojnu pomoć Rusiji.

“Još jednom naglašavam da ne postoji takva informacija”, izjavio je Džabarov za Sputnjik, dodavši da u Libiji nema ruskih vojnika. Rusija se zalaže za mirno rešavanje situacije u Libiji i smatra da konflikt može biti rešen samo putem pregovora.

Izvor Sputnjika je saopštio da libijska vojska maršala Haftara očekuje da zauzme Tripoli za 48 sati. “Jedino što može da ometa jeste spoljno mešanje. Zasad se ne može osporiti nadmoć vojne sile Haftara”, dodao je sagovornik agencije.

On je dodao da su vođe terorističke organizacije Al Kaida stigli iz Sirije u zapadnu Libiju.

Danas objavljeno

Srbija dala “zeleno svjetlo” Evropskoj uniji: Podržala mjere protiv Belorusije

M.

Mandić: Ovo je sramota za Crnu Goru

M.

Majka djevojčice Nikol pretučene nasmrt puštena na slobodu, javnost ogorčena

M.

Ostavite komentar