Sprintom do većih mišića! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Sprintom do većih mišića!

Osnovna prednost sprinta je činjenica da ubrzava proces hipertrofije mišića. Stoga, razmišljajte o sprintu kao o sekundarnoj tehnici za sticanje mišićne mase koja će vam značajno pomoći da što prije dođete do željenog fitnes cilja. Evo nekoliko ključnih razloga koji dokazuju ove tvrdnje.

VJEŽBE BRZINE SMANJUJU PROCENAT MASTI U TIJELU

Treninzi brzine stvaraju veliku reakciju na naš metabolizam i tako snažno utiču na topljenje nagomilanih masnih naslaga. Prema tvrdnjama brojnih analiza, procenat masti drastično opada kako povećavamo obim vježbi za brzinu tijela. Razlog tome je i podatak da ovaj vid fizičke aktivnosti značajno povećava potrošnju kiseonika poslije vježbanja (EPOC) i tako pokreće potrošnju kalorija i do nekoliko sati nakon intenzivnog treninga.

SPRINT UNAPREĐUJE NIVO ANEAROBNE KONDICIJE

Što više treniramo u takozvanoj zoni hipertrofije (70-85% 1 RM maksimuma u jednom ponavljanju) to je bolje za naš mišićni rast. Sprint može osigurati da specifični sistemi energetske podrške (alaktični i laktični) budu na optimalnom nivou tokom fizičke aktivnosti. Sve to će na kraju generisati bolji radni rezultat koji će rezultovati većim mišićnim rastom.

CENTRALNI NERVNI SISTEM KAO PODRŠKA

Sprinterski treninzi podstiču specifične adaptacije u našem neuromuskularnom sistemu, pomažući tako našem tijelu da generiše veću silu. Što brže generišemo tu vrstu sile, imaćemo više snage da kasnije tokom streninga snage podignemo veće težine. Kroz ovaj princip ćete mnogo brže izgraditi željeni volumen mišića.

VJEŽBE BRZINE JEDAN VID PROGRESIVNOG OPTEREĆENJA

Šipke, bučice i ketlbel su neizostavni dijelovi treninga sa opterećenjem. Međutim, sprintevi nude jedan nekonvencionalan oblik treninga opterećenja, prije svega zbog velikog pritiska tokom trčanja na iste. Studije su pokazale da trenutak spuštanja stopala na tlo tokom sprinta ima veći udar na mišiće, čak i do tri puta u odnosu na standardne vježbe sa tegovima. Pomnožite broj koraka tokom sprinta i shvatićete koliko ova forma fizičke aktivnosti ima efekta na naše mišiće i njihov rast.

SPRINT JAČA MIŠIĆE KOJI SE RIJETKO AKTIVIRAJU

Spritevi su dobar opšti test snage mišića zadnje lože, jer su oni dominantna mišićna grupa tokom brzog trčanja. Specifični uglovi udara nogu koji se javljaju tokom sprintanja imitiraju glavnu vježbu za taj dio tijela koja se radi u teretani- nožnu fleksiju. Upravo sprintevi pomažu u jačanju svih dijelova noge, posebno onih koji inače nisu aktivni tokom drugih pokreta. Takođe, snažna zadnja lože značajno pomaže kao podrška tijelu tokom treninga sa opterećenjem.

PROGRAM

Sljedeći program je dizajniran da poveća specifičnu snagu sprinterskih mišića i unapredi koordinaciju pokreta, fleksibilnost i mobilnost tijela. Takođe eliminiše mogućnost istezanja mišića, što je česta pojava kod vježbača koji po prvi put započinju sprinterske treninge.

Prva nedjelja: 5 x 10 sekundi sprinta na traci za trčanje

Druga nedjelja: 5 x 20 metara sljed sprinteva

Treća nedjelja: 5-10 x 10 metara sprinteva

Četvrta nedjelja: 5 x 20 metara sprinteva

Foto: Shutterstock/Mens Health

Danas objavljeno

Čudotvorni gavez i kako da vam pomogne u zaceljivanju rana i kostiju

Vanja A

Najmlađe uključite u pripremu jela i naučite ih zdravim navikama

Vanja A

Da prste poližeš! Zapečeni krompir sa sirom!

Vanja A

Ostavite komentar