2. Novembra 2021.

Sprint postaje standard u F1 – u planu i šampion

Big Portal

To je potvrdio direktor Ros Bron koji je rekao da F1 “želi da pravi progresivne, a ne radikalne korake”.

Bron ističe da nema razloga da trka na trećinu dužine ne postane dodatak svakog trkačkog vikenda, uz kvalifikacije i gran-pri.

“Otvoreni smo. Moglo bi da se razvije u tom pravcu, ali ako ne bud, to će biti zato što je to najbolja stvar“, rekao je Bron, a prenosi BBC.

F1 ima dogovor sa timovima i vodećim telom FIA da poveća broj “sprint” trka na šest sledeće godine, i procenjuju kako da modifikuju format na osnovu naučenog iz ove sezone.

“Pažljivo planiramo korak po korak i na osnovu šest trka ćemo moći da odlučimo da li želimo da povećamo broj. Mislim da ne treba da se plašimo toga, to će biti mera uspeha sprinta. A ako je to format budućnosti, moramo odmah da ga uvedemo”,
 rekao je Bron.

Šta je “sprint” trka?

Format ‘sprinta’ uveden je na tri gran-prija ove sezone u pokušaju da se poveća kvalitet zabave tokom trkačkog vikenda.

Standardne kvalifikacije se pomeraju za petak i kroz njih se odlučuje poredak za ‘sprint’ koji se vozi u subotu.

Rezultat ove trke, koja iznosi jednu trećinu prave trke, određuje poredak na glavnom događaju.

Bron je rekao da šefovi i timovi Formule 1 procenjuju uspeh novog formata, koji se vozio na trkama u Britaniji i Italiji, a treći je planiran za Brazil ovog meseca.

“Trik je da se uverimo da nikada ne kanibalizujemo glavni događaj. Želimo da to poboljšamo, tako da vodimo računa da ne umanjujemo nedeljni događaj šta god da radimo”,
 kaže Bron.

Šta bi moglo da se promeni sledeće godine?

Bron je rekao da je odluka da se dodeli pol-pozicija pobedniku ‘sprint’ trke umesto najbržem vozaču u jednom krugu bila greška i da to ‘očigledno nije bilo popularno’ među navijačima i vozačima.

Među ostalim stvarima koje će se verovatno promeniti je povećanje broja dostupnih bodova kako bi se povećala želja vozača da napadnu i trkaju.

Bron je rekao da želi da poveća bodove u ponudi sa trenutnih tri-dva-jedan za prva tri na ekvivalent od oko jedne trećine bodova koji se dodeljuju za glavni događaj, i na veći broj vozača.

Druga opcija je da se potpuno odvoji ‘sprint’ i učini samostalnim događajem, tako što će kvalifikacije postaviti poredak za Gran-pri kao uobičajeno, a da se poredak za ‘sprint’ odredi na drugi način.

Bron je rekao da iako je želeo da uvede poredak sa obrnutim poretkom šampionata, ali smatra da bi to “možda bio korak predaleko” za sledeću sezonu.

On je rekao da je jedan od glavnih razloga za oprez u 2022. to što Formula 1 uvodi velike promene tehničkih pravila u cilju poboljšanja trkanja, tako što će bolide učiniti sposobnijim za bliže praćenje i preticanje.

“Trkački vikend se toliko poboljšao da ćemo nastaviti sa tim, ali razgovaramo sa timovima kako da subotu učinimo još izazovnijom i angažovanijom”
, kaže Bron, “Optimista sam da će novi automobili pomoći u tome zbog njihove sposobnosti da se međusobno trkaju”.

“Bićemo relativno konzervativni u koraku koji smo napravili. Ne želimo da ga pokvarimo preterivanjem da ljudi pomisle da smo otišli predaleko”.

Bron je rekao da trke na kojima će se održati šest sprinterskih takmičenja sledeće godine nisu odlučene, iako se ponovo očekuje da će bar jedna od njih biti Velika nagrada Britanije.

Takođe je dodao da je druga opcija koja se razmatra za budućnost da se napravi ‘sprint’ šampion, koji će se određivati na osnovu poena osvojenim u trkama kraćeg formata.

Šta kažu vozači i navijači?

Bron je rekao da je najveća pozitivna strana novog formata to što je petak postao mnogo relevantniji tokom trkačkog vikenda.

U običnom formatu petkom nema takmičarskih akcija, samo dva sata slobodnog treninga za timove da podese svoje automobile.

“Iskren da budem, dobili smo veći uticaj na petak nego što smo očekivali. Zato pravimo ovaj eksperiment. Razgovarajući sa vozačima o sprintu, rekli su da je petak sada sjajan jer ulaze i dobijaju sat vremena za trening i moraju da rade na tome. Petak je imao prilično ujednačenu podršku većine vozača. Jedini koji su se malo plašili su početnici koji nisu vozili onoliko koliko bi mogli da uživaju”, kaže Bron.

Bron je priznao da “strastveni navijači još nisu ubeđeni, oni su ravnodušni, ali da je većina naših ‘normalnih’ navijača bila pozitivna u vezi sa konceptom”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare