"Spriječiti Tursku da se uključi u sukob" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Spriječiti Tursku da se uključi u sukob”

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su trenutna borbena dejstva od strane Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, koje naziva provokacijom, planirana ranije.

“Nedavne agresivne izjave azerbejdžanskog rukovodstva, sveobuhvatne zajedničke vojne vežbe s Turskom, kao i neprihvatanje predloga OEBS za sprovođenje monitoringa jasno ukazuju na to da je agresija planirana ranije i da je reč o velikoj provokaciji protiv mira i bezbednosti u regionu“, napisao je premijer na Tviteru.

U regionu Nagorno-Karabaha jutros je došlo do nove eskalacije, zbog čega je u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah proglašeno ratno stanje i mobilizacija.

Nakon toga istu odluku donela je i jermenska vlada.

Nikol Pašinjan pozvao je danas međunarodnu zajednicu da osigura da se Turska ne uključi u sukob Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

Turska, saveznik Azerbejdžana, prethodno je oštro kritikovala Jermeniju posle sukoba jermenskih i azerbejdžanskih snaga jutros, rekavši da Jerevan predstavlja prepreku miru i da Ankara pruža podršku Bakuu, prenosi Rojters.

Pašinjan je ocenio da bi ponašanje Turske moglo da ima destruktivne posledice po Južni Kavkaz i susedne regione.

U regionu Nagorno-Karabaha jutros je došlo do nove eskalacije.

Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Na obe strane bilo je žrtava.

Danas objavljeno

U Srpskoj 852 novozaraženih, preminulih 11

M.

U FBiH više od 2.000 zaraženih

M.

Putin neće zaroniti u ledenu vodu, razlog pandemija

M.

Ostavite komentar