2. Jula 2020.

Spriječite zarazu: Ovako se pravilno čisti mobilni telefon

Big Portal

Prvo dobra vijest:

“Savremeni mobilni telefoni nisu u tolikoj mjeri širitelji mikroba”, kaže Markus Egert, profesor mikrobiologije i higijene sa njemačkog Univerziteta Furtfangen.

“U poređenju sa brojem mikroba na ljudskim rukama, mogli bismo reći da je njihov broj na telefonima zanemarljiv. Za zdravog čovjeka koji koristi mobilni telefon kod kuće, klice na njemu ne predstavljaju opasnost”, kaže Egert.

“Savremene pametne telefone odlikuju glatke površine, zbog čega se na njih ‘lijepi’ manji broj klica. One na takvim površinama nemaju čime da se hrane, pa se ne razmnožavaju. Nasuprot tome, broj bakterija pronađenih na tastaturama starih telefona bio je neuporedivo veći”, objasnio je.

Dodaje i da način i mjesta na kojima koristite mobilni telefon utiču na to koliko se mikroba na njemu nakupilo.

Kako očistiti telefon?

Mnogi proizvođači pametnih telefona na svojim internet-stranicama nude uputstva i savjete za njihovo čišćenje.

Savjetuju da se uređaj isključi prije početka čišćenja i da se pritom koristi mekana krpa od mikrovlakana. Ako je uređaj veoma prljav, savjetuju njegovo čišćenje uz pomoć mekane vlažne krpe i malo sapuna, prenosi “Tportal”.

Egert kaže da telefon koji nije jako prljav, nije potrebno dezinfikovati, jer se korona virus uklanja i običnim sapunom. Upozorava da sredstva za čišćenje, poput onih za stakla ili sredstva na bazi alkohola mogu da oštete premaz koji odbija masnoću sa ekrana pametnog telefona.

“Koliko ćete često čistiti svoj pametni telefon, naposljetku, zavisi od načina na koji ga upotrebljavate”, kaže Bernd Glasel iz njemačkog Udruženja industrije deterdženata i lične higijene.

Ako često putujete, ako srećete puno ljudi ili koristite telefon u svojoj kuhinji, svakako bi trebalo da ga čistite veoma često.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare