Spriječen ulazak 15.000 osoba - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Spriječen ulazak 15.000 osoba

Oko 6. 000 migranata trenutno boravi na području USK, a policijski službenici na svim rubnim dijelovima nastoje onemogućiti daljnji priliv migranata u taj kanton. O ovome će danas na sjednici raspravljati poslanici Skupštine USK, jer kako je navedeno samo u prvih šest mjeseci spriječen je ulazak oko 15.000 migranata na…

Oko 6. 000 migranata trenutno boravi na području USK, a policijski službenici na svim rubnim dijelovima nastoje onemogućiti daljnji priliv migranata u taj kanton.

O ovome će danas na sjednici raspravljati poslanici Skupštine USK, jer kako je navedeno samo u prvih šest mjeseci spriječen je ulazak oko 15.000 migranata na području Bosanske Krupe, Ključa, Bihaća, Velike Kladuše, Bužima, Cazina, Bosanskog Petrovca, te Sanskog Mosta.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj Ministartva zdravstva o izuzetno lošoj higijiensko-epidemiološkoj situaciji u “Biri”, koja je prebukirana. U izvještaju je istaknuto i nepridržavanje IOM-a preporuka izdatih od Zavoda za javno zdravstvo USK.

S druge strane, pojašnjeno je i da teret pružanja zdravstvenih usluga za migrantsku populaciju snosi Kantonalna bolnica “Dr.Irfan Ljubijankić”, domovi zdravlja Bihać, Velika Kladuša, Cazin i Bosanska Krupa, piše Avaz.

Dalje je navedeno da je u prihvatnim centrima izvršeno hiljade pregleda ali i da je zabrinjavajući broj slučajeva skabijesa i vašljivosti.

Veliki broj migranata, zbog čestih masovnih tuča, konstantno se liječi na ortopediji i hirurgiji.

Izlasci na teren ljekarskih ekipa van prihvatnih centara samo u šest mjeseci prešli su 5.600 slučajeva.

(Avaz)

Danas objavljeno

Sahrane su skupe pa leševe odlažu u reke i sahranjuju na obalama; “Ovde smo da pomognemo”

M.

Američki mediji objavili rang-listu najjačih sila: Rusija prva?

M.

Zajednička sjednica dvije vlade i polaganje kamen-temeljca za izgradnju HE Buk Bijela

M.

Ostavite komentar