Spriječen novi pokušaj ubistva Olivere Lakić - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Spriječen novi pokušaj ubistva Olivere Lakić

Crnogorski tužitelji objavili su u petak da je spriječen novi pokušaj ubistva crnogorske istraživačke novinarke Olivere Lakić, na koju je atentat pokušan u proljeće 2018. godine.

Specijalni tužitelj Saša Čađenović rekao je da su u četvrtak ove sedmice uhapšena dvojica osumnjičenih za planiranje ubistva, a da su ostali članovi kriminalne organizacije otprije u zatvoru. Za atentat im je bilo ponuđeno 150.000 eura, rekli su tužioci.

Ista skupina osumnjičena je i za pokušaj ubistva 2018. kada je Lakić ranjena u nogu.

“Motiv je sprečavanje novinarke Olivere Lakić da istražuje kriminalne organizacije na teritoriju Crne Gore i njihove veze s kriminalnim grupama iz regije”, rekao je Čađenović.

Novinarske udruge ranije su zatražile od crnogorskih vlasti da zaštite Oliveru Lakić.

Donedavno novinarka dnevnog lista Vijesti, ona je prvi put napadnuta udarcima u glavu u martu 2012. godine ispred ulaza zgrade u kojoj je živjela u Podgorici, a u maju 2018. je na istom mjestu ranjena iz vatrenog oružja.

Prije toga je dobivala prijetnje zbog serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji i krijumčarenju cigareta u fabrici “Tara“ u Mojkovcu i skladištu u predgrađu Podgorice te povezanosti tih aktivnosti s crnogorskom policijom i bezbjednosnim službama.

Prošle godine je Stejt Department dodijelio Oliveri Lakić međunarodnu nagradu za hrabre žene (International Women of Courage Award), koju joj je uručila supruga američkog predsjednika Melanija Tramp, prenosi Hina.

(Klix)

Danas objavljeno

NATO odgovorio Letoniji; “40.000 vojnika za kratko vrijeme”

M.

Izrael opet aktivira kontroverzni program; prate mobilne telefone zaraženih

M.

Bajden ponovo “pogriješio”

M.

Ostavite komentar