15. Septembra 2021.

“Spremni smo za razgovor sa NATO”

“Spremni smo da razgovaramo, ali profesionalno, a ne emocionalno”, rekao je ruski šef diplomatije u razgovoru sa novinarima nakon zajedničkog sastanka ministara spoljnih poslova, ministara odbrane i državnih sekretara u savetu bezbednosti Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) oržanom u glavnom gradu Tadžikistana Dušanbeu.

On je konstatovao da NATO trenutno pokušava da ubedi Moskvu da se vrati reviziji bečkog dokumeta o transparentnosti vojnih aktivnosti kako bi bio “dodatno obavezujući”.

“Mi im poručujemo: Bečki dokument je zaključen i usput, mi ga sprovodimo od 2011. godine, od trenutka uspostavljanja izbalansiranog odnosa između snaga Ruske Federacije i NATO na Evropskom kontinentu. Procedure koje Bečki dokument predvidja bile su u skladu sa tim odnosom snaga, ali Zapad trenutno pokušava da pooštri inspekcije. Mi nismo spremni za to, jednostavno zato što Zapad nastoji da oštro promeni postojeću ravnotežu”, ukazao je Lavrov.

On je poručio da ukoliko NATO želi da poboljša Bečki dokument, Rusija predlaže povratak „na položaje koje su obe strane imale krajem 1990-ih”, kako bi se još transparentnije obezbedilo medjusobno poverenje”.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare