25. Juna 2019.

SPREMNI I NA PROTESTE: Srbi u Glamoču uznemireni zbog najava o TESTIRANJU NOVOG ORUŽJA na vojnom poligonu

Big Portal

Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u Federaciji BiH Mile Marčeta podržao je načelnika opštine Glamoč Nebojšu Radivojšu koji se protivi namjerama da se na ovdašnjem vojnom poligonu “Barbara” testira naoružanje proizvedeno u ovom entitetu, te dodaje da su Srbi spremni organizovati masovna okupljanja ukoliko se vlasti ogluše o ovaj problem.

– Ukoliko bude tačna informacija da će sve naoružanje koje je proizvedeno u FBiH biti testirano na vojnom poligonu ‘Barbara’ u Glamoču, to će izazvati totalnu katastrofu – rekao je Marčeta Srni i aplelovao da institucije BiH spriječe ugrožavanje stanovništva, zagađenje vode i zemljišta.

Marčeta kaže da nije slučajno što se upravo ovo dešava na prostorima gdje su se vratili Srbi.

– Ovo što se dešava u Glamoču nije slučajno, neko namjerno i smišljeno radi na tome da se Srbi ne vraćaju na svoja ognjišta. Isto tako je i u Dvoru gdje je glavna tema odlaganje radioaktivnog otpada – kaže Marčeta.

On je naveo da postoje i druge lokacije gdje bi se moglo testirati to naoružanje, a ne baš Glamoču gdje su se vratili Srbi.

– Punu podršku pružamo načelniku Glamoč koji se protivi tome, ovo nije izazvalo samo nemir stanovništva pomenute opštine, nego se odrazilo i na uznemirenost stanovnika susjednih opština gdje su Srbi povratnici većinsko stanovništvo. Neko pokušava da ugrozi srpske povratnike – naglasio je Marčeta.

On je upozorio da se ovakve moguće situacije ne smiju dešavati.

– Spremni smo da organizujemo masovna okupljanja i proteste ukoliko se vlasti ogluše na ovaj problem jer godinama plaćamo cijenu nečijih hirova – istakao je Marčeta.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša izjavio je ranije Srni da ima informacije da bi svo oružje koje je proizvedeno u Federaciji BiH trebalo da bude testirano na ovdašnjem vojnom poligonu Barbara gdje se godinama uništava višak naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava uprkos protivljenju lokalnog stanovništva.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare