18. Juna 2021.

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid pasoši iz BiH će važiti i u EU

Big Portal

Kako su rekli za “Avaz” iz IDDEEA, u ovoj agenciji preduzeli su sve aktivnosti iz svoje nadležnosti i, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, pripremili prijedlog odluke o zaduženju Agencije za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim Kovid potvrdama.

Prijedlog je upućen u daljnju procedurtu konsultacija i dobijanja potrebnih saglasnosti kako bi Odluka bila usvojena u Savjetu ministara.

“U navedenoj odluci pripremljen je prijedlog tehničkog rješenja koji se odnosi na sistem izdavanja digitalne kovid potvrde, njen izgled i sadržaj, kao i nadležnosti institucija u BiH u postupku izdavanja digitalne kovid potvrde. Navedeno rješenje je zasnovano na tehničkim sistemima uspostavljenim na nivou EU”, pojasnili su u Agenciji.

Iz IDDEA su za agenciju “Srna” naveli da bi bio sproveden sistem koji bi omogućavao zdravstvenim organima izdavanje interoperabilne potvrde koja sadrži informacije o statusu nosioca u pogledu vakcinisanja, testiranja ili prebolovanog virusa korona na bazi prethodne elektronske razmjene podataka sa Agencijom, koja bi važećim sertifikatom, elektronski ovjeravala bar kod izdavačima digitalne kovid potvrde.

Prema njihovim riječima potvrda bi bila međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavala građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare