Sprema li Kina konkurenciju Fejsbukovoj Libri? - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Sprema li Kina konkurenciju Fejsbukovoj Libri?

Generalni direktor Huaveja smatra da Kina može da konkuriše Fejsbuku u emitovanju vlastite digitalne valute.

Generalni direktor Huaveja smatra da Kina može da konkuriše Fejsbuku u emitovanju vlastite digitalne valute.

Kao što je Sina prenijela citat sa konferencije za medije u Italiji 18. jula, Ren Žengfei vjeruje da Kina lako može da kreira digitalnu valutu sa istom vrijednošću kao i libra za Fejsbuk.

“Kina takođe može da izda takvu valutu sama. Zašto čekati da je drugi emituju? Snaga države je uvjek jača od snage kompanije”, rekao je na pitanje italijanskog ekonomskog novinara Fabija Savelija.

Komentari prate zabrinutost kineske centralne banke, Narodne banke Kine, da bi libra u nekim aspektima mogla da predstavlja prijetnju ekonomiji države.

Kako je izvještavao Cointelegraph, guverner Narodne banke Kine Vang Ksin je izjavio da ukoliko libra bude vezana za američki dolar, Kina će biti u nepovoljnom položaju.

“Ako je tako, to bi dovelo do niza ekonomskih, finansijskih i čak međunarodnih političkih posljedica”, tvdi Ksin.

Peking je navodno u procesu razvoja vlastite digitalne valute, dok tačni detalji o njegovim slučajevima upotrebe ostaju nepoznati.

U međuvremenu, SAD se još uvjek suočava sa ponudom Fejsbuka nakon unakrsnog ispitivanja rukovodilaca u Kongresu prošle nedjelje. Kripto zajednica kritikuje zakonodavce da pokušavaju da uguše novi proizvod prije nego što je nastao.

“Mi postavljamo regulativu prije inovacije – Fejsbuk je upravo najavio libru; nisu je ni kreirali, a zakonodavci su ih pritisli”, izjavio je u ponedjeljak za CNBC investitor Tim Drejper.

Danas objavljeno

Kompanije iz EU podnijele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

V.R.

Meta odlaže enkripciju za Facebook i Instagram

V.R.

Ugrađeno prvo 3D štampano oko

V.R.

Ostavite komentar