Spot robot i pomoćna ruka - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Spot robot i pomoćna ruka

Već dobro znamo četvoronožnog robota iz kompanije Boston Dynamics. Najčešće ga upoređuje sa psom i ima različite primene – od vuče rikši, otvaranja vrata, do premeštanja kutija i drugih manje ili više ozbiljnih akcija. Međutim, do skoro nije bio na prodaju.

Robot je od juna dostupan u online prodaji, a zainteresovani mogu da ga nabave za čitavih 75.000 dolara, s tim da dodatna oprema, poput baterija i senzora, može da poveća cenu za dvadesetak hiljada dolara. Kombinacija Spotovog sofisticiranog softvera i visokih performansi omogućava mu da odradi i one zadatke koji za ljudska bića mogu da budu opasni. U narednih nekoliko meseci Spot bi trebalo da dobije i mehaničku ruku, što će povećati broj zadataka koje će robot moći da obavlja, te će još lakše moći da otvara vrata i hvata različite objekte.

Pored nove robotske ruke najavljene su i stanice za punjenje u okviru kojih će robot moći samostalno da se puni, te druge novotarije. To ipak ne znači da je robot dostupniji nego pre, pa će proći još mnogo dok se bude našao u privatnim domovima, budući da je 75 hiljada dolara ipak ozbiljna cena.

Izvor: Engadget/PCPress

Danas objavljeno

Sony planira da uvede PlayStation uslugu sličnu Xbox Game Pass-u

Vanja A

Hrvatski lanac supermarketa Konzum uveo je devet kriptovaluta, uključujući i BTC, kao opcije plaćanja

Vanja A

Uprkos godinama, OnePlus 6 i OnePlus 6T dobijaju ažuriranje softvera

Zeljka

Ostavite komentar