Sporni nedavni zaključci NSRS i za članove PIC-a - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sporni nedavni zaključci NSRS i za članove PIC-a

Upravni odbor PIC-a podsjetio je na svoju izjavu od 13. novembra koja se odnosi na Zaključke NSRS, koji su ocijenjeni nedemokratki.

“Interesi svih nivoa vlasti najbolje se ostvaruju ne poništavanjem suštinskih reformi, nego provođenjem reformi koje su okrenute ka budućnosti, koje podržavaju i jačaju sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i unapređuju odgovornost domaćih institucija, kaže se između ostalog, u zaključcima PIK-a i dodaje:

“Zaključak kojim se želi kriminalizovati kršenje stavova NSRS protivan je osnovnim standardima demokratije jer vrši ekstremni pritisak na zvaničnike koji dolaze sa teritorije RS i predstavlja direktan udar na autonomiju i nezavisnost zvaničnika na državnom nivou, što je suprotno Ustavu BiH.

U spornim zaključcima NSRS je navedeno da će krivično odgovarati oni koji u zajedničkim institucijama BiH ne budu se pridržavali stavova Parlamenta RS, koje je donijela skupštinska većina predvođena SNSD-om Milorada Dodika.

Zaključke PIC-a koji se tiču funkcionisanja lokalnih uprava i migrantske krize ni ovog puta nije podržaka ruska ambasada.

(BN)

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar