Sporazum Rusije i Turske je mrtav? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sporazum Rusije i Turske je mrtav?

Rezultat sporazuma iz Sočija nakon godinu i po dana njegove primene je da su se pozicije terorista i turske osmatračnice u Idlibu stopile.

To je izjavio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, a prenosi Sputnjik.

Po njegovim rečima, situacija u Idlibskoj zoni bezbednosti, gde je sirijska vojska nakon napada na njene pozicije istisnula teroriste grupe “Hajat Tahrir Aš Šam” na bezbednu udaljenost od Alepa, “još jedan je trenutak istine”.

On je naglasio da, ne samo zapadne države, vec´ i UN pozdravile su potpisivanje 2018. godine sporazuma u Sočiju o provinciji Idlib. Ključni sporazum je, prema rečima generala, obaveza Turske da odvoji teroriste od opozicije i potisne ih od spoljnih granica zone bezbednosti na dubinu od 15-20 kilometar i povuče tešku artiljeriju.

“Rezultat svega toga je da su za poslednjih 18 meseci važenja sporazuma zvanično priznate terorističke grupe ‘Hajat Tahrir Aš-Šam’, ‘Islamska partija Turkestana’ i ‘Horas ad-Din’ potisnule sve militante ‘umerene opozicije’ na sever, ka turskim granicama”, izjavio je Konašenkov.

Po njegovim rečima, “napadi i intenzivna artiljerijska granatiranja susednih gradova i sela i ruske baze “Hmejmim” postali su svakodnevni.

Konašenkov je ukazao da je Turska kršec´i međunarodno pravo prebacila u Idlib svoje jedinice, a da to na Zapadu niko nije primetio.

Prema rečima general-majora, dok važi sporazum iz Sočija između Turske i Rusije o formiranju zone deeskalacije Idlib svi zahtevi Moskve upuc´eni UN i zapadnim državama ostali su bez odgovora. Od početka februara Damask je meta optužbi Zapada za “navodne ratne zločine”, humanitarnu katastrofu i milionski talas izbeglica u Idlibu, podsetio je Konašenkov.

On je dodao da javne pretnje da c´e biti uništene sve jedinice vladinih snaga Sirije i da c´e autoput M5 biti vrac´en pod kontrolom terorista u SAD i Evropi nazivaju “zakonitim pravom Ankare na odbranu”.

“U pozadini totalnog cinizma i lažne zabrinutosti zapada za humanitarnu situaciju u zoni deeskalacije Idlib samo ruski Centar za mirenje zarac´enih strana i zakonita sirijska vlada svakodnevno isporučuju u oslobođene regione svu potrebnu pomoc´ lokalnom stanovništvu”, izjavio je Konašenkov.

Sirijci nisu ni slutili da imaju „mnogobrojne pseudozaštitnike u Evropi i SAD koji im poslednjih godina šalju veliku humanitarnu pomoc´“, dodao je on.

Poslednjih dana često se mogu čuti kritike iz Turske, evropskih država i SAD na račun rukovodstva Sirije i Rusije o navodnom milionskom talasu izbeglica i “humanitarnoj krizi” zbog situacije u Idlibu.

B92

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar