Sporazum o slobodnoj trgovini nakon Bregzita postići što prije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sporazum o slobodnoj trgovini nakon Bregzita postići što prije

Velika Britanija i EU treba što je prije moguće da zaključe sporazum o slobodnoj trgovini nakon Bregzita, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.

Merkelova je na konferenciji za novinare nakon razgovora lidera EU o Bregzitu napomenula da postignuti sporazum omogućava adekvatan izlazak iz članstva i prelazni period do kraja 2020. godine što je dovoljno vremena za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

– Postoji razlika u odnosu na period kada je Tereza Mej bila premijer. Tada nije bilo jasno kako će budući odnosi izgledati, da li će biti članstva u carinskoj uniji ili ne. Sad je jasno da će Britanija biti treća zemlja i zato moramo vrlo brzo riješiti sporazum o slobodnoj trgovini – naglasila je Merkelova.

Nešto ranije su lideri EU jednoglasno usvojili dogovor o Bregzitu i formalno ga poslali u britanski parlament na ratifikaciju.
Poslanici u britanskom parlamentu izjasniće se u subotu o sporazumu na vanrednoj sjednici.

Merkelova je navela da lideri EU neće razmišljati o tome šta će se desiti ukoliko poslanici odbiju sporazum.

Ona je dodala da će se predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk konsultovati sa članicama bez obzira kakav bude ishod glasanja u britanskom parlamentu.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar