Sporazum o istočnomediteranskom gasovodu u januaru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Sporazum o istočnomediteranskom gasovodu u januaru

Lideri Kipra, Grčke i Izraela planiraju da početkom sljedeće godine u Atini potpišu sporazum o izgradnji istočnomediteranskog gasovoda, saopštio je danas kabinet grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Kako je prenio AP, sporazum će 2. januara potpisati Micotakis, izraelski premijer Benjamin Netanijahu i kiparski predsjednik Nikos Anastasiades.

Planirano je da putanja gasovoda kreće od izraelskog naftnog polja Levantin, preko grčkog ostrva Krit do Italije.

Sporazum će biti finalizovan potpisom italijanske strane, a datum kada će to biti učinjeno biće naknadno saopšten, navodi se u saopštenju Micotakisovog kabineta.

AP podsjeća da se italijanski premijer Đuzepe Konte u maju ove godine usprotivio projektu Posejdon, koji predstavlja posljednju dionicu istočnomediteranskog gasovoda, dugačkog 1.900 kilometara.

Izrael, Grčka i Kipar potpisale su ranije ove godine sporazum o gasovodu, u prisustvu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Očekuje se da bi taj gasovod mogao da zadovolji oko deset odsto potreba Evropske unije za prirodnim gasom, čime bi se smanjila energetska zavisnost od Rusije, dodaje američka agencija.

Tanjug

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar