"Sporazum Moskve i Ankare o Krimu i Severnom Kipru je nerealan" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Sporazum Moskve i Ankare o Krimu i Severnom Kipru je nerealan”

“Sporazum” između Moskve i Ankare o Krimu i Severnom Kipru je nerealan, izjavio je šef Stranke za obnovu, poslanik turskog parlamenta Oztjurk Jilmaz.

Turski diplomata se nije složio sa mišljenjem profesora turskog univerziteta Maltepe Hasana Unala koji smatra da se Rusija i Turska mogu dogovoriti o statusu poluostrva ukoliko Moskva prizna nezavisnost samoproglašene Turske republike Severnog Kipra.

“Krim i Severni Kipar nemaju isti status, stoga ne podležu analognim postupcima kada je reč o njihovom priznavanju. Rusija je pripojila Krim kao deo svoje teritorije. Severni Kipar je nezavisna država na čijem priznavanju insistira Turska”, objašnjava Jilmaz. Međutim, kako ističe, to što je takav sporazum nerealan ne znači da Ankara nikada neće priznati poluostrvo kao deo Rusije. “Ako hipotetički zamislimo da će Turska pripojiti Severni Kipar i da će želeti da se on prizna kao deo njene teritorije, onda bi njegov status donekle bio jednak statusu Krima”, dodao je političar, istakavši da je i takav scenario daleko od stvarnosti. Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio mogućnost da Rusija prizna nezavisnost Severnog Kipra u zamenu da Turska prizna Krim ruskim regionom. Kipar je defakto podeljen između grčke i turske zajednice od 1974. godine. Na severu ostrva je 1983. godine proglašena Turska republika Severnog Kipra koju međunarodna zajednica nije priznala. Pregovori između strana o političkom pripajanju Kipra vode se uz posredovanje UN-a, ali nakon još jednog neuspeha u Kran-Montani 2017. godine pregovori su obustavljeni.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar