Sporazum između BG i PR može biti postignut - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sporazum između BG i PR može biti postignut

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je uvjeren da sporazum između Beograda i Prištine može biti postignut, da će SAD podržati Vladu u Prištini koja je posvećena dijalogu, kao i da Rusija želi region zasnovan na neredima

Za Crnu Goru je Palmer rekao da je posebno važno da napravi napredak u poglavljima 23 i 24 kako bi zatvarala poglavlja otvorena na putu ka EU.

– Jedan od naših primarnih ciljeva je da podržimo formiranje vlade na Kosovu koja je posvećena dijalogu, što znači suspendovanje tarifa i vraćanje za pregovarački sto – rekao je Palmer u intervjuu za RTCG.

On kaže da bi pregovori trebalo da budu ozbiljniji i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

– Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dvije strane vrate za pregovarački sto bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji će biti prihvatljiv za sve, trajan i fer i koji će pomoći Srbiji na putu ka EU – kazao je on.

Dodao i da je za čitav region važno da se to pitanje riješi, ali i da ne vjeruje da razmirice između Beograda i Prištine mogu uticati na evropski put ostalih zemalja.

Palmer je kazao da su “Rusi na snazi na Zapadnom Balkanu”, a da SAD ima suštinski različit pogled na region u odnosu na Rusiju.

– Zapadni Balkan vidimo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlanskim institucijama, kao zemlje u kojima se sarađuje na osnovu pravila i normi. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima i na nepovjerenju. Mislim da smo to najjasnije vidjeli u Crnoj Gori, kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora spriječila da ide ka NATO i Zapadu – rekao je on.

Upitan da li misli da je moguće da se tako nešto ponovo dogodi, Palmer je rekao da nema nijednu informaciju koja bi ga mogla navesti da vjeruje da se tako nešto može ponoviti.

– Ipak ne mislim da su Rusi završili sa nastojanjima da prave probleme u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu i to vidimo u cijelom regionu – rekao je on.

Na pitanje kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine, on je rekao da vjeruje da se dogovor o fomiranju novog Savjeta ministara može brzo postići u Sarajevu.

(EurActiv.rs)

Danas objavljeno

Skandal: Opet su to uradili, ovaj put četiri “Fajzera”

M.

Eksplozija u Derventi, nastradalo dijete

M.

Odbijen prigovor odbrane da Karadžić služi kaznu u Britaniji

M.

Ostavite komentar