Sporan pravilnik o finansiranju osnovnih škola? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sporan pravilnik o finansiranju osnovnih škola?

Pravilnik kojim se u Republici Srpskoj uređuje finansiranje osnovnih škola, a indirektno utiče i na visinu plata zaposlenih, mogao bi ponovo završiti pred Ustavnim sudom RS.

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS potvrđuju da njihovi pravnici razmatraju mogućnost da se novi Pravilnik o normama i standardima za finansiranje osnovnih škola, koji je na snagu stupio 18. septembra, uputi na ocjenu ustavnosti.

Ovaj pravilnik je, naime, predvidio da se i sekretarima i računovođama u svim školama sa manje od 16 odjeljenja umanjuje procenat radnog vremena za pet odsto za svako odjeljenje manje od ovog broja, a maksimalno može biti smanjeno na pola radnog vremena. To je najviše pogodilo ove stručne saradnike u rubnim školama, kojima su već isplaćene umanjene plate.

U sindikatu zbog toga traže da se što prije o ovome razgovara s ministarkom prosvjete Natalijom Trivić, vjerujući da ovakvo smanjenje nije u skladu sa nastojanjima da se u RS povećaju plate prosvjetarima.

– Nezadovoljstvo na terenu je ogromno, jer smanjeno radno vrijeme znači i manje plate za ove ljude. A oni redom ističu da im nije smanjen obim posla i da je to nepravedno. Zbog svega toga šaljemo dopis ministarstvu. Istovremeno, pravnici razmatraju da li treba pravilnik poslati na Ustavni sud – kaže predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture, međutim, poručuju da nema nepravde u novim pravilima, jer ona samo znače da sada za sekretare i računovođe važe ista pravila koja se dugo primjenjuju za ostale zaposlene u manjim školama.

– Godinama su se stručnim saradnicima, pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima itd. umanjivali procenti radnih normi u odnosu na broj odjeljenja i niko nije osporavao takav način obračuna normi, s obzirom na to da su sva radna mjesta u školi uslovljena brojem odjeljenja. Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola iz 2009. bio je predviđen ovakav način obračuna za sva radna mjesta u školi, ali je on bio osporen u dijelu koji se odnosi na sekretare i računovođe, jer za to nije bilo uporišta u tada važećem Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, tj. nije bilo navedeno da će se procenat radnih normi za ta radna mjesta uređivati bilo kakvim drugim zakonskim aktom.

To je bio razlog što je ta odredba brisana u Pravilniku o finansiranju osnovnih škola iz 2014. – navode u Ministarstvu.

Kada je prije dvije godine donesen novi zakon, definisano je i da će se broj izvršilaca sekretara i računovođa odrediti pravilnikom kojim se propisuju normativi i standardi za finansiranje osnovnih škola.

– Time je stečen zakonski osnov za određivanje procenata radnih normi za sva radna mjesta u školi u skladu sa brojem odjeljenja u školi. To znači da se smanjenjem norme posljedično smanjuje i broj radnih sati koje je potrebno da zaposleni provede u školi – ističu u Ministarstvu.

Raniji postupak

Ustavni sud RS je u 2014. utvrdio da član 18 tada važećeg Pravilnika o finansiranju osnovnih škola iz 2009. godine, koji se odnosio i na umanjenje prava na radno mjesto sekretar škole po koeficijentu 0,05 za svako odjeljenje manje od 16, ali ne više od 0,5 radnog mjesta, nije bio u saglasnosti sa Ustavom RS, Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, te Zakonom o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar