26. Aprila 2025.

Spoj piletine i pirinča kakav još niste okusili

Recept pod nazivom “Chicken Biryani” osvojio je sinoć publiku u novoj epizodi druge sezone MasterChefa, popularnog kulinarskog šou programa na Prva TV.

Premijerne epizode druge sezone najpopularnijeg kulinarskog šou programa u Srbiji, “MasterChef”, možete gledati četvrtkom i petkom na Prva TV.

Evo kako da pripremite “Chicken Biryani”.

Pileći batak

Sastojci:

– pileći batak bez kostiju 1 kg

– sok limete 0.4 dl

– pasta od đumbira 40 g

– kurkuma 2 g

– korijander 2 g

– himalajska so 4 g

– garam masala 4 g

– kumin 3 g

– čili 3 g

– so 8 g

– jogurt 150 g

Priprema:

U inox činiji pomešati pileće meso bez kostiju sa solju, a zatim dodati ostale sastojke. Dodati začine, jogurt i dobro promešati. Marinirati najmanje 20 minuta. Peći na roštilju na jakoj vatri dok ne bude 85% pečeno, zatim ostaviti sa strane.

Za pileći bujon

Sastojci:

– pileća krilca 1 kg

– luk 200 g

– đumbir 50 g

– beli luk 20 g

– šargarepa 100 g

– majčine dušice 3 g

– biber 1 g

– so 1 g

– voda 1 l

Priprema:

Sve sastojke staviti u hladnu vodu i kuvati najmanje 25 minuta. Procediti kroz sito i ostaviti sa strane.

Pirinač za birjani

Sastojci:

– pileći bujon 2.5 šoljice

– b asmati pirinač 1 šolja

– svež čili 20 g

– klarifikovani puter 40 g

– puter 70 g

– mleko 2/3 šolje

– šećer 20 g

– sveža nana 5 g

– garam masala 3 g

– sveža nana 2 g

– svež korijander 4 g

– belo suvo grožđe 30 g

– indijski orah 50 g

– klarifikovani puter 40 g

– so 1,5 %

Priprema:

U šerpu staviti pileći bujon, mleko, basmati pirinač, svež čili, klarifikovani puter, puter, šećer i nanu. Kuvati na jakoj vatri dok ne provri, zatim smanjiti temperaturu na najnižu i dodati još nane, garam masalu, svež korijander, suvo grožđe, indijske orahe i so. Pokriti alu-folijom i poklopcem i kuvati 15 minuta na tihoj vatri. Skloniti sa vatre na još 10 minuta, skinuti poklopac i foliju i dodati još klarifikovani puter.

Brijani

Sastojci:

– luk 70 g

– pasta od đumbira 40 g

– paradajz 100 g

– klarifikovani puter 20 g

– korijander 2 g

– kumin 2 g

– kurkuma 2 g

– čili 3 g

– slatka crvena paprika 3 g

– grilovana piletina 220 g

– jogurt 200 g

– voda 1 dl

– so i šećer po ukusu

– prženi luk 15 g

– puter 50 g

– pasta od indijskih oraha 40 g

– svež korijander 50 g

– garam masala 2 g

– pirinač za birjani 200 g

– svež korijander 1 g

– mladi luk 2 g

Priprema:

Na jakoj vatri zagrejati biljno ulje, dodati luk i pržiti dok ne porumeni. Dodati pastu od đumbira i belog luka, propržiti, zatim dodati paradajz. Nakon 3 minuta dodati gi, korijander, kim, kurkumu i ljutu papriku. Kratko propržiti, zatim dodati grilovano pileće meso. Nakon 2 minuta dodati jogurt i po potrebi malo vode. Posoliti i zasladiti, pa kuvati 15 minuta. Dodati puter i pastu od indijskih oraha, kuvati još 20 minuta. Po potrebi dodati malo vode. Ostaviti sa strane i dodati korijander i garam masalu. U činiju staviti pirinač, dodati piletinu i oblikovati jelo. Poslužiti sa svežim korijanderom, prženim lukom i mladim lukom. Poslužiti uz raita sos.

Raita sos

Sastojci:

– grčki jogurt 300 g

– paradajz 40 g

– crveni luk 30 g

– krastavac 20 g

– kumin 2 g

– nana 2 g

Priprema:

Pomešati grčki jogurt sa naseckanim paradajzom, crvenim lukom i krastavcem. Dodati začine i so.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare