Recept pod nazivom “Chicken Biryani” osvojio je sinoć publiku u novoj epizodi druge sezone MasterChefa, popularnog kulinarskog šou programa na Prva TV.
Premijerne epizode druge sezone najpopularnijeg kulinarskog šou programa u Srbiji, “MasterChef”, možete gledati četvrtkom i petkom na Prva TV.
Evo kako da pripremite “Chicken Biryani”.
Pileći batak
Sastojci:
– pileći batak bez kostiju 1 kg
– sok limete 0.4 dl
– pasta od đumbira 40 g
– kurkuma 2 g
– korijander 2 g
– himalajska so 4 g
– garam masala 4 g
– kumin 3 g
– čili 3 g
– so 8 g
– jogurt 150 g
Priprema:
U inox činiji pomešati pileće meso bez kostiju sa solju, a zatim dodati ostale sastojke. Dodati začine, jogurt i dobro promešati. Marinirati najmanje 20 minuta. Peći na roštilju na jakoj vatri dok ne bude 85% pečeno, zatim ostaviti sa strane.
Za pileći bujon
Sastojci:
– pileća krilca 1 kg
– luk 200 g
– đumbir 50 g
– beli luk 20 g
– šargarepa 100 g
– majčine dušice 3 g
– biber 1 g
– so 1 g
– voda 1 l
Priprema:
Sve sastojke staviti u hladnu vodu i kuvati najmanje 25 minuta. Procediti kroz sito i ostaviti sa strane.
Pirinač za birjani
Sastojci:
– pileći bujon 2.5 šoljice
– b asmati pirinač 1 šolja
– svež čili 20 g
– klarifikovani puter 40 g
– puter 70 g
– mleko 2/3 šolje
– šećer 20 g
– sveža nana 5 g
– garam masala 3 g
– sveža nana 2 g
– svež korijander 4 g
– belo suvo grožđe 30 g
– indijski orah 50 g
– klarifikovani puter 40 g
– so 1,5 %
Priprema:
U šerpu staviti pileći bujon, mleko, basmati pirinač, svež čili, klarifikovani puter, puter, šećer i nanu. Kuvati na jakoj vatri dok ne provri, zatim smanjiti temperaturu na najnižu i dodati još nane, garam masalu, svež korijander, suvo grožđe, indijske orahe i so. Pokriti alu-folijom i poklopcem i kuvati 15 minuta na tihoj vatri. Skloniti sa vatre na još 10 minuta, skinuti poklopac i foliju i dodati još klarifikovani puter.
Brijani
Sastojci:
– luk 70 g
– pasta od đumbira 40 g
– paradajz 100 g
– klarifikovani puter 20 g
– korijander 2 g
– kumin 2 g
– kurkuma 2 g
– čili 3 g
– slatka crvena paprika 3 g
– grilovana piletina 220 g
– jogurt 200 g
– voda 1 dl
– so i šećer po ukusu
– prženi luk 15 g
– puter 50 g
– pasta od indijskih oraha 40 g
– svež korijander 50 g
– garam masala 2 g
– pirinač za birjani 200 g
– svež korijander 1 g
– mladi luk 2 g
Priprema:
Na jakoj vatri zagrejati biljno ulje, dodati luk i pržiti dok ne porumeni. Dodati pastu od đumbira i belog luka, propržiti, zatim dodati paradajz. Nakon 3 minuta dodati gi, korijander, kim, kurkumu i ljutu papriku. Kratko propržiti, zatim dodati grilovano pileće meso. Nakon 2 minuta dodati jogurt i po potrebi malo vode. Posoliti i zasladiti, pa kuvati 15 minuta. Dodati puter i pastu od indijskih oraha, kuvati još 20 minuta. Po potrebi dodati malo vode. Ostaviti sa strane i dodati korijander i garam masalu. U činiju staviti pirinač, dodati piletinu i oblikovati jelo. Poslužiti sa svežim korijanderom, prženim lukom i mladim lukom. Poslužiti uz raita sos.
Raita sos
Sastojci:
– grčki jogurt 300 g
– paradajz 40 g
– crveni luk 30 g
– krastavac 20 g
– kumin 2 g
– nana 2 g
Priprema:
Pomešati grčki jogurt sa naseckanim paradajzom, crvenim lukom i krastavcem. Dodati začine i so.