27. Septembra 2020.

Spisak ustanova u kojima možete raditi test na koronu za potrebe ulaska u Sloveniju

Big Portal

Ova zemlja donijela je novu odluku o prelasku granice za strane državljane, ali i za domaće koji su boravili u drugim zemljama. Ranije je obavezan karantin bio 14 dana, potom su smanjili na 10 dana. Od sutra, 28. septembra, građani koji imaju negativan PCR test mogu ući u Sloveniju bez obaveznog karantina, prenosi Avaz.

Na stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu Republike Slovenije pojašnjeno je koji testovi važe i iz kojih država.

Naime, Republika Slovenija priznaje rezultate testova na prisustvo virusa SARS-CoV-2, koji su provedeni u laboratorijima svih država članica Evropske unije ili šengenskog područja.

Iako Bosna i Hercegovina nije članica EU niti dio šengenskog područja, njeni građani će moći putovati u Sloveniju jer ova država priznaje laboratorije iz BiH.

Čak 15 laboratorija se nalazi na spisku na sajtu stranici Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu, a to su Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina, Eurofarm Centar Laboratorija – Sarajevo, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – Banja Luka, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (Doboj, Zvornik, Trebinje, Foča, Istočno Sarajevo), Kantonalna bolnica Dr. Ifran Ljubijankić – Bihać, Kantonalna bolnica Zenica, Klinički centar Tuzla, Laboratorija Veterinarskog fakulteta Univerzteta u Sarajevu, Opšta bolnica dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, Opšta bolnica Tešanj, Privatna mikrobiološka parazitološka laboratorija Sarajevo, Univerzitetska klinička bolnica Mostar, Univerzitetska bolnica Foča, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Zdravstvena ustanova “Alea Dr Kandić” – Sarajevo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare