Špirić ponovo obmanuo javnost - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Špirić ponovo obmanuo javnost

Podaci Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine pokazuju kako je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić obmanuo javnost tvrdnjama da su u proteklih nekoliko mjeseci u državnim institucijama zaposlene 584 osobe. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i funkcioner SNSD-a Nikola Špirić u proteklim danima…

Podaci Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine pokazuju kako je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić obmanuo javnost tvrdnjama da su u proteklih nekoliko mjeseci u državnim institucijama zaposlene 584 osobe.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i funkcioner SNSD-a Nikola Špirić u proteklim danima nekoliko puta je javno ukazao na navodni problem bujanja administracije u državnim institucijama.

“Ovaj saziv Savjeta ministara BH je samo od oktobarskih izbora do maja ove godine zaposlio 584 nova radnika koji primaju plate iz budžeta. To nije put kojim treba da ide ova zemlja. Ne znam koji još broj čeka na imenovanje. Aktuelni Savjet ministara BiH se bavi samo zapošljavanjem”, rekao je Špirić gostujući u emisiji Telering, a koja se emituje na RTRS-u.

Skoro identičnu izjavu dao je i na konferenciji za medije povodom toga što SNSD-ovi delegati nisu došli na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. On je u ponedjeljak tvrdio da su od septembra 2018. do polovine maja ove godine u intstitucije vlasti BiH primljena 584 nova zaposlenika.

“To su tri ministarstva po 200 ljudi. To naprosto nije put”, kazao je Špirić dodajući kako u tom broju ima i “nešto vojske”, ali da je sigurno više od 200 zaposlenih čiste administracije.

Ovim povodom informativni portal Klix.ba je zatražio od Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine da nam dostavi tačne podatke o tome koliko je državnih službenika zaposleno u institucijama BiH u periodu od 1. septembra 2018. godine do 15. maja 2019. godine.

“U navedenom periodu (1.9.2018.-15.5.2019. godine) zaposleno je 156 državnih službenika”, odgovorili su nam iz Agencije za državnu službu BiH, a koja je jedina nadležna za raspisivanje javnih konkursa putem kojih je moguće zaposliti se u državne institucije.

Ovo nije prvi put da funkcioneri SNSD-a iznose netačne tvrdnje o zapošljavanju državnih službenika u institucijama BiH. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik 4. marta 2019. godine također je ustvrdio da je “odlazeća struktura” Savjeta ministara BiH u postizbornom periodu zaposlila 450 radnika.

Dodika je tada demantovao Savjet ministara BiH, ali i Agencija za državnu službu BiH koja je potvrdila da su od oktobra 2018. godine do kraja februara 2019. godine u institucijama BiH zaposlena 123 državna službenika.

(Klix)

Danas objavljeno

Čile: Moai statue ugljenisane na Uskršnjem ostrvu

M.

Putin i Erdogan o ratu u Ukrajini i aktuelnoj krizi

M.

IAEA šalje četiri nova eksperta u nuklearku Zaporožje

M.

Ostavite komentar