19. Decembra 2022.

Spilberg žali zbog posljedica filma „Ajkula“

Big Portal

Film je priča o velikoj beloj ajkuli koja napada kupače uletovalištu na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. Lokalni policijski zapovednik počinje lov na ogromnu ribu uz pomoć morskog biologa i lovca na morske pse.

„Istinski žalim što je populacija morskih pasa desetkovana zbog knjige i filma. Istinski, istinski žalim“, rekao je Spilberg.

Reditelj je učestvovao u radijskoj emisiji Desert Island Discs (Nosači zvuka za pusto ostrvo) u kojoj gosti otkrivaju koju bi muziku, knjigu ili neki luksuzni predmet poneli na pusto ostrvo.

Upitan kako bi se osećao da se zatekne na pustom ostrvu opkoljenom ajkulama, Spilberg je odgovorio „Toga se najviše bojim. Ali ne bojim se da bi me pojela ajkula, već se bojim da mi ajkule zameraju ludilo sportskih ribolovaca koje se razvilo posle premijere filma 1975.“

Prema studiji objavljenoj 2021. u časopisu Nature, svetska populacija ajkula smanjila se za 71 odsto od 70-ih godina zbog preteranog lova.

Organizacija za zaštitu ovih riba, Shark Conservation Fund, tvrdi da danas izumiranje preti 36 odsto od 1.250 vrsta morskih pasa i raža.
Naučnici su osudili film „Ajkula“ koji je postigao ogroman uspeh u bioskopima i preplašio generacije kupača.

Stiven Spilberg, slavan i po filmovima kao što su ET, Indiana Džons, Park iz doba Jure, u emisiji na BBC-ju je govoio i o svom delimično autobiografskom filmu „Fabelmanovi“. To je priča o njegovom detinjstvu i prvim koracima u filmu u posleratnoj Americi.

Opisao je to kao „terapiju vrednu 40 milijuna dolara“.

N1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare