Špijunska drama u blizini zabranjene zone: Rusi priznali da su pohapsili američke diplomate… - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Špijunska drama u blizini zabranjene zone: Rusi priznali da su pohapsili američke diplomate…

Radi se o teritoriji koja je u avgustu ove godine zaintrigirala zapadne obavještajne agencije

Rusija je saopštila da će izdati službenu notu Sjedinjenim Državama, jer je ruska policija uhvatila tri američka diplomata u oblasti, koja se nalazi u blizini ograđenog vojnog testnog postrojenja na koje je zabranjen pristup civilima, piše Reuters.

Diplomate je u ponedjeljak zaustavila policija nakon što su vozom stigli blizu zabranjene zone pa ih poslala nazad. Iako su zaštićeni diplomatskim imunitetom, optuženi su za kršenje zakona, jer nisu imali dozvole koje su potrebne stranim zvaničnicima kako bi posjetili navedeno područje.

Tajna vojna testiranja

Radi se o teritoriji koja je u augustu ove godine zaintrigirala zapadne obavještajne agencije. Naime, tada se tamo dogodila nesreća prilikom vojnih vježbi u kojoj je poginulo najmanje pet zaposlenika ruske nuklearne agencije Rosatom i nakon koje je naglo povećan nivo radijacije.

Podsjetimo, nivoi radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. avgusta ove godine narasli između 4 i 16 puta, nakon nesreće za koju su ruske vlasti otkrile da je uključivala testiranje rakete sa morske platforme. Rusija je tek naknadno priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi.

“Poklonićemo im kartu“

Portparol Državnog sekretarijata SAD-a izjavio je da su diplomati bili na službenom putovanju i da su na vrijeme obavijestili ruske vlasti o svojim planovima. Ali, rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su diplomate uhvaćene na zabranjenom području koje se nalazi daleko od grada Arkangelska, za koji su naveli da namjeravaju da ge posjete.

“Očigledno su se izgubili. Spremni smo da damo američkoj ambasadi kartu Rusije”, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

SB

Danas objavljeno

Državljani EU u Britaniji strahuju: Šta ako postanemo građani drugog reda?

M.

EU odlučila: Produžavamo sankcije Rusiji

M.

Problemi u proizvodnji vakcina: Džonson & Džonson za polovinu smanjio isporuke EU

M.

Ostavite komentar