15. Marta 2019.

Špijunska afera potresa BiH i Hrvatsku

Big Portal

Obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ovo je objavio sinoć portal Žurnal. Novinari ovog portala su naveli da su,
da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je „BIH leglo terorizma“.

U cijelu akciju su bili navodno uključeni zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, te novinar RTRS-a Mato Đaković.

Ovi navodi novinara Žurnala podigli su ogromnu “prašinu” u BiH i regionu.

Ubrzo je reagovao i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je kazao da raspolaže ovim informacijama.

“Mi već godinu, dvije dana raspolažemo određenim obavještajnim informacijama da je hrvatska služba pokušala vrbovati neke naše ljude, bh. državljane, koje imaju veze sa selefijskim pokretom, da to oružje kupe i da transportuju u medžlis kod Doboja. Pokušali su da zakombinuju jednu operativno-obavještajnu aktivnost da se izmontira jedna takva operacija u kojoj bi se otkrilo naoružavanje i oružje. Pokušali su vrbovati neke naše državljane u Hrvatskoj da kupe neku količinu oružja i da odvezu dole u medžlis. Ja to povezujem sa onom polemikom koju sam ja nekad imao sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar- Kitarović, kad je govorila o 10.000 terorista, da je BiH problem, da ugrožava stabilnost regiona”, naveo je Mektić za N1.

Odmah su reagovali i iz Tužilaštva BiH.

Tako će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informisano, niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz te institucije.

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informisano, niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz te institucije.

“Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava, niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”, navodi se u saopštenju.

Kako se, nadalje, navodi, Tužilaštvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti, a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je danas da će u Predsjedništvu pokrenuti temu da su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati tzv. selefije kako bi pokušali diskreditirati državu BiH i zahtijevati da se od ministra sigurnosti BiH dobije informacija o tome šta se zapravo desilo.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović najavio je i da će u Predsjedništvu BiH pokrenuti raspravu na temu selefija, odnosno da se od strane Ministarstva sigurnosti BiH pribave informacija o tome šta se zapravo desilo.

“Ako bude to što su pisali mediji, onda je to jedna vrlo teška stvar i zahtijevaće reakciju BiH”, poručio je te dodao:

“Inače, taj primjer, ako je tačan, i ranije izjave koje su dolazile iz Hrvatske na tu temu koje uveličavaju pitanje radikalizacije u BiH, izmišljaju se razne brojke, to ne doprinosi dobrim odnosima između naših zemalja.”

Iz Hrvatske poručuju: Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji

O svemu se oglasio i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, koji je komentarisao navode o vrbovanju selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Portal Žurnal sinoć je objavio da su obavještajci i diplomate Repulike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona. U izjavi je Plenković kazao da je to “kreativna manipulacija”.

“Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i odbacila sve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i sarađuje sa partnerima u tome. BiH nam je partner i tako će i ostati”, izjavio je.

“To je besmislica. Odbacujem je u potpunosti”, poručio je Plenković.

On je kazao kako je hrvatska agencija već tražila od nadležnih u BiH da se očituju o navodima, kako bi se dobila šira slika događaja.

“Što se tiče involviranja diplomatskih predstavnika, to je još veći nonsens. Oni rade svoj posao, a ne da se bave bilo čime drugim”, izjavio je Plenković.

I Sigurnosno-obavještajna agencija hrvatske je reagovala na izjave bh. ministra sigurnosti Dragana Mektića da su iz ove agencije vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju.

“Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA-e i sve zadaće u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Europe.”

Na izjave Dragana Mektića reagovao je i bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić.

“O takvim se stvarima ne priča u medijima, nego policija postupa i hvata one koji su počinitelji. Mogu ovo procijeniti kao pokušaj da se pošalje poruka bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno MVEP, a i Obveza odbora za unutarnju politiku je da zatraži informaciju”, rekao je Ostojić novinarima.

Govoreći o Mektićevim izjavama, Ostojić je rekao kako “ovo nije prvi put da se šalju signali bez ikakvih argumenata”.

Na pitanje zašto bi Mektić izjavio da hrvatske službe naoružavaju islamističke ekstremiste u BiH, Ostojić kaže: “Možda više neće biti ministar za par dana, ja to ne znam. Kad pošaljete poruku da neka strana služba naoružava ljude, zaboravljate činjenicu da je i Hrvatskoj u interesu da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja. Ne mogu vjerovati da bi se takve stvari radile, da se naoružavaju islamističke skupine. To vjerojatno služi za dnevne situacije koje oni imaju svaki dan.”

“Idući tjedan imamo izvješća sigurnosnih službi i pitat ću i provjeriti je li to istina ili ne. U ovom momentu mogu reći da ne bih nikad bez argumenata otpužio susjednu zemlju da tako nešto radi. To za jednog ministra apsolutno nije ozbiljno”, kaže Ostojić.

Mato Đaković: Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi

O svemu se oglasio i novinar Mato Đaković koji je u tekstu Žurnala označen kao jedan od učesnika zavjere.

– Ovo je bolestan um napravio, ali ja znam odakle pušu vjetrovi, rekao je nam je Mato Đaković, urednik emisije Telering koja se emituje na RTRS-u povodom informacija koje je objavio portal Žurnal.info o navodnom vrbovanju selefija za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona, a u kojem je, prema pisanju pomenutog portala veza bio Đaković.

– U životu nisam bio u kontaktu ni sa kakvom obavještajnom službom. Možda sam im interesantan kao i ovim našim, ali Bože moj, nemam ništa protiv toga. Oružje sam zadnji put nosio u JNA, a čak ni u ovom posljednjem ratu nisam imao oružje jer sam radio kao novinar tako da uopšte ne vidim kako i po kojem osnovu mene povezuju za bilo šta. U selu Dubnica koje se nalazi negdje kod Kalesije nikad nisam bio, u Zenici nisam bio zadnjih 15 godina. To su sve konstrukcije i zato sam danas demantovao sve ove informacije i naravno nakon toga će uslijediti tužbe protiv Žurnala i Avde Avdića, kao i Dragana Mektića. Drago mi je da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet. Neka se svi saslušaju da vidimo je koje nalogodavac jer ovo je stavljanje mete na glavu. I to što su me slikali u Živinicama je protuzakonito, kazao je Đaković.

S obzirom na to da je Žurnal uslikao Đakovića kako ulazi u BMW X3 s diplomatskim tablicama, pitali smo ga kako odgovara na optužbe Žurnala da mu je konzulat Hrvatske u Tuzli na čijem je čelu konzul Hrvatske u BiH Ivan Bandić dodijelio na korištenje službeno vozilo:

– To nije službeno auto hrvatske Vlade. Na njemu jesu bile plave tablice. 10. januara sam kupio auto od Ivana Bandića. To je njegov privatni automobil. Auto nisam na sebe mogao prevesti dok nisam dobio rješenje iz carinske uprave. Rješenje sam dobio 8.marta i uredno sam platio porez i carinu na to auto. Auto je danas moje. Jednom prilikom sam Bandiću rekao da mi je automobil pokvaren i da želim kupiti drugi. Tada mi je Bandić rekao da ima jedno koje mu ne treba i koje želi prodati kako bi kupio sebi drugi, novi automobil. Sad su mene zadeverali, možda ima “bubica” u autu. Neko pokušava da me osramoti, a u 27 godina moje novinarske karijere nikad me niko nije tužio. Uz to moram reći da ja ovu zemlju volim više svi oni gore koji ovo rade, kaže Đaković.

Na naše pitanje kako se upoznao s Ivanom Bandićem, Đaković nam je odgovorio da se s njim poznaje s obzirom da Bandić u Tuzli konzul već četiri-pet godina. S njim upoznao u tenis klubu u Tuzli.

“Viđamo se na tenisu i na javnim mjestima. Mi smo prijatelji. Ja znam da je Bandić radio kao obavještajac. Ovdje je prije bio i jedan drugi konzul koji nije bio obavještajac i s njim sam bio u dobrim odnosima”, kaže Đaković za Oslobođenje.

Zanimalo nas je i kakva je veza između Đakovića i Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, ali i Milorada Dodika:

“Da me Dodik ikada zloupotrijebio zar vi mislite da bi u jednoj od posljednjih emisija moj gost bio Draško Stanivuković i da bi mi gostovali ljudi iz SDS-a, Nedžad Latića, Ćamil Duraković… Dodik je moj prijatelj, kupio me za cijeli život jer mi je pomogao kada sam izgubio sina. S njegovom politikom se ne slažem, kao ni sa politikom Dragana Čovića i Mije Krešića. To nije moj svijet. Miju Krešića znam od 1992. godine i komšije smo, međutim, mene povezivati s njim u ovoj priči je djelo bolesnog uma. Po kom osnovu mene optužuju da Dodik i Kolinda preko mene naoružavaju selefije? Ja imam problem na RTRS-u jer mi iz Hrvatske ne žele doći gosti jer smatraju da je to Dodikova televizija, kaže Đaković.

Na kraju razgovora Đaković nam je rekao da bi sam otišao i prijavio cijeli slučaj Tužilaštvu BiH jer ovdje nije riječ o običnoj igri:

“Neko me želi uništiti i zato sada želim ići do kraja”, rekao nam je Đaković.

Zamjenik ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić oglasio se nakon priče da je bio upleten u tajnu akciju hrvatskih diplomata i obavještajaca o navodnom naoružanju selefija u BiH.

“Budući da su u javnosti plasirane gnusne laži putem teksta na portalu zurnal.info, a što je prenio veliki broj medija želim istaći da je to proizvod konstrukcija paraobavještajnog podzemlja, a koje imaju za cilj kompromitaciju mene kao zamjenika ministra sigurnosti BiH”, kazao je Krešić za Klix.ba.

Dodaje da su “ovako izrečene lažne konstrukcije vjerovatno pokušaj skretanja pozornosti sa istinske borbe protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih pojavnih oblika kriminala, a što glasno zagovaram u svom radu kroz cijeli mandat, a sve s ciljem stvaranja boljeg sigurnosnog ambijenta što je jamac cjelokupnog napretka BiH”.

“To ujedno oslikava jasnu smjernicu politike HDZ BiH i nikakve lažne konstrukcije neće nas omesti na tom putu. Pretpostavljam da su sudionici koji su sročili sve laži iznesene u tekstu tražili način kako skrenuti pozornost sa priče o povratku BiH državljana koji su bili dio jedinica ISIL-a kao i okupljanja pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, a što nažalost ima odobrenje i određenih politika u BiH koje žele zaustaviti bilo kakav napredak i evropski put”, istaknuo je Krešić.

Naglasio je da rezolutno odbacuje bilo kakvu povezanost s kriminalnim aktivnostima koje su navedene u tekstu.

“Želim isto tako naglasiti da ću upotrijebiti sva pravna sredstva radi zaštite svoga integriteta i zatražiti procesuiranje onih koji su iskonstruirali ovakve gnusne laži i plasirali ih u javnost”, poručio je Krešić.

(Buka)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare