6. Augusta 2020.

Spidi se javlja u Radonjićevom obliku

Big Portal

Dve utakmice, dva gola, dve asistencije. Mada u Superligi statistički podaci nemaju takvu težinu kao u najjačim evropskim ligama, taj učinak za nekoga ko je odigrao dva takmičarska meča u dresu Crvene zvezde govori mnogo toga. Srđan Srpiridonović je bez ikave treme i pritiska obukao dres srpskog šampiona i nakon samo 180 minuta igre pokazao da bi mogao da bude perjanica Zvezdine igre u ovoj sezoni.

Crvena zvezda je od odlaska Nemanje Radonjića bezuspešno tragala za sličnim rešenjem. Nije se uspelo u slučaju Veljka Simića, nije ni kada su u pitanju skupocene akvizicije u vidu Matea Garsije i Radživa van la Pare. Ali, onda se u tom Radonjićevom obliku iznenada pojavio popularni Spidi i očas posla pokupio simpatije zvezdaške javnosti. U njegovoj igri zapravo ništa nije simpatično. Sve je više nego konkretno i ubitačno. Spiridonović odlično funcioniše u tranziciji, nije ona vrsta krila koja se strktno drži aut-linije, već je više nego konkretan. Direktno i u punoj brzini napada gol, duplira poziciju napadača i onda kada je to najpotrebnije donosi pravo rešenje. Ili je to plasiran udarac u dalji golmanov ugao ili je pravovremena asistencija za saigrača. Izuzetno nezgodan igrač za čuvanje, a mnogi su skloni proceni da po stilu i načinu igre neodoljivo podseća na prvotimca Olimpika iz Marselja.

Naravno, svaka poređenja u ovom trenutku sa Radonjićem su preuranjena. Reprezentativac Srbije je pravio razliku na evropskim mečevima i večitim derbijima i terao protivnika da se priprema za utakmicu tako što će pokušati upravo njega da zaustavi. Radonjić je bio igrač po idealnim merama igre koju je forsirao Vladan Milojević u Evropi i omogućavao mu da izvrši udar na protivnika u trenucima kada se najviše brani. Spirodonovićeva trenutna igra su ipak još uvek samo Radonjićevi obrisi, ali i odličan nagoveštaj da je na Marakanu konačno došao igrač sličnih karakteristika.

Za Spiridonovićevo dovođenje Crvena zvezda je platila 250.000 evra obeštećenja i dala mu platu od 240.000 evra godišnje. Jasno je da mu neće biti potrebno mnogo vremena da isplati uloženi novac, a kako deluje na prvi pogled mogao bi da se ispostavi i kao kapitalna investicija Crvene zvezde. Što je još važnije i kao jedan od onih igrača koji su joj neophodni u evropskim mečevima. Nije Crvena zvezda spoznala Spiridonovićeve kvalitete tek ovog leta. Momak iz Beča dve godine je nuđen crveno-belima, ali su tada uslovi za dovođenje igrača bili nepovoljniji nego ovog leta. Bio je jedna od opcija na krilu, ali je odluka padala na neka druga rešenja. Uglavnom pogrešna.

Iako je rano za konačne ocene, Spiridonović je stavio do znanja da će praviti prevagu na domaćoj sceni, sa čim će se verovatno složiti i stučna javnost, ali ostaje da se vidi da li će to biti slučaj i kada se Crvena zvezda namerači na sebi ravne protivnike u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa i na one jače od sebe, koje je uspevala da eliminiše u prethodne tri sezone. Crvena zvezda je sa Spiridonovićem i Kataijem dobila dva ozbiljno kvalitetna pojedinca u navali, vezni red je drastično pojačan sa Sanogom i Kangom, mada se među akvizicije može ubrajati i preporođeni Mirko Ivanić, za šta najveće zasluge idu na račun Dejana Stankovića. Više je nego evidentno da je Marakani napravljen ozbiljan pomak u kvalitetu, kao i da je stvorena okosnica za kvalifikacije. Svim pomenutim igračima treba pridodati i El Fardu Bena, koji će se pre ili kasnije ponovo pojaviti kao lider ovog tima. U koliko stigne i još jedno pojačanje u špicu napada, onda će Stanković zaista biti na ogromnim mukama da ukomponuje sav taj kvalitet.

Naravno, ono što će neminovno uslediti jesu odlasci iz tima. Tu bi možda i najveće izmene mogla da pretrpi poslednja linija, koju će takođe biti neophodno ukomponovati kako bi se napravio kompaktan tim za evroscenu i stvorila celina koja će biti preodređena za uspehe u ovoj sezoni.

mozzartsport.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare